У Вашингтоні закінчилася зустріч Зеленського і Байдена. Про що говорили президенти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Білому домі пройшла зустріч президента Володимира Зеленського з лідером США Джо Байденом, яка тривала понад дві години.

Почалася вона з короткого привітання — Зеленський подякував США за поставку понад 2 мільйонів доз вакцин проти COVID-19, за економічну і військову підтримку. Байден заявив про повну підтримку суверенітету України перед обличчям агресії Росії, зазначив, що в 30-ту річницю незалежності України партнерство між державами міцніше, ніж будь-коли, і запевнив у подальшій підтримці демократичних реформ.

«Ми відновили роботу Комісії зі стратегічного партнерства між нашими країнами, і надаємо Україні новий пакет допомоги в галузі безпеки в розмірі 60 млн доларів», — сказав Байден, додавши, що хоче знову відвідати Україну.

Він також зазначив, що США і Україна починають новий діалог з питань енергетики та клімату.

Зеленський попросив Байдена допомогти звільнити з Росії незаконно увʼязнених 450 українців (США отримали список) і заявив про можливу роль США в процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Зокрема, він буде обговорювати цей варіант з Байденом.

Далі почалася зустріч президентів тет-а-тет і зустріч делегацій обох країн.

Теми обговорень — питання безпеки на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму, а також у Чорному і Азовському морях, роль і терміни України в НАТО (бачення американської сторони), питання енергетичної безпеки для України і для всієї Європи через запуск російського газопроводу «Північний потік — 2», а також питання ключових реформ в Україні для боротьби з корупцією і прозорості судів.

Байден і Зеленський одразу після зустрічі не спілкувалися з журналістами — підходу до преси не було. Підсумкові заяви сторони опублікують окремо.

Далі у Зеленського запланована зустріч з шістьма конгресменами — і від демократичної, і від республіканської партій.