Білий дім: Байден і Зеленський оголосять про запуск нового діалогу для вирішення проблеми «Північного потоку — 2»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Білий дім: Байден і Зеленський оголосять про запуск нового діалогу для вирішення проблеми «Північного потоку — 2»

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Президент США Джо Байден та його український колега Володимир Зеленський в середу мають намір оголосити про запуск діалогу з енергетики та клімату, метою якого буде, зокрема, розвʼязання проблем, що стосуються впливу газопроводу «Північний потік — 2».

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

«Говорячи про енергетику, президенти оголосять про нові ініціативи в боротьбі з кліматичною кризою і зміцненні енергетичної безпеки України, зокрема про запуск оновленого стратегічного діалогу з енергетики та клімату, на чолі якого стане Міністерство енергетики США», — цитує Білий дім високопоставленого офіційного представника адміністрації з телефонного брифінгу.

Зазначається, що мета цього діалогу полягає в тому, щоб продовжити розвʼязувати проблеми впливу «Північного потоку — 2». Чиновник вказав, що серед іншого цей діалог буде націлений на «залучення інвестицій з енергетичної безпеки за допомогою реформ, скорочення викидів парникових газів, а також вивчення інших ініціатив у сфері зміни клімату».

Крім того, в Білому домі заявили, що продовжать підтримувати народ України. Так, Вашингтон надасть Києву додатково $45 мільйонів гуманітарної допомоги. На брифінгу високопоставлений представник адміністрації Білого дому запевнив, що США планують продовжити обговорювати з Україною ситуацію з Росією у сфері безпеки та стежити за діями Росії в регіоні.

  • Президент України Володимир Зеленський перебуває у США з офіційним візитом. У Вашингтоні в нього запланована перша зустріч із президентом США Джо Байденом. Вона відбудеться в середу, 1 вересня. Зустріч відбуватиметься як на рівні делегацій, так і тет-а-тет.
  • Сполучені Штати обіцяють до $60 мільйонів військової допомоги Україні.
  • Україна працює над візитом президента США Джо Байдена до Києва. Конкретних домовленостей і дат поки немає, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що «зараз ми до них, а потім вони до нас».