В Афганістані таліби почали затримувати колишніх чиновників. Facebook уже ввела функцію захисту для місцевих користувачів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Афганістані почалися затримання і зникнення колишніх чиновників, які працювали в уряді до приходу бойовиків руху «Талібан».

Про це повідомляє телеканал Tolo із посиланням на родичів чиновників.

Таліби затримали колишнього губернатора і ексначальника поліції провінції Лагман. Зник і колишній начальник поліції провінції Газні. При цьому раніше лідери «Талібану» оголошували амністію всім чиновникам і закликали їх повертатися до роботи.

За даними ЗМІ, дії талібів суттєво розходяться з їхніми словами. Вони почали активно шукати всіх, хто допомагав США і НАТО. При цьому талібіви мають списки людей. Вони нерідко погрожують убивством або арештом членів сімей особам, які не хочуть здаватися «Талібану».

Раніше повідомлялося, що талібам у пошуках можуть допомагати трофейні біометричні американські пристрої HIIDE. З їх допомогою таліби можуть знайти всіх афганців, які співпрацювали зі США і НАТО.

Тим часом компанія Facebook відключила функцію перегляду друзів для акаунтів з Афганістану, щоб захистити людей від переслідування. Для афганських користувачів додали функцію блокування сторінки в один клік. Також Facebook запустила в Instagram спливаючі підказки з інструкцією, як захистити дані профілю.

  • 15 серпня бойовики руху «Талібан» увійшли в Кабул і заявили, що взяли владу у країні. Бойовики взяли під контроль понад 90% територій. Частина уряду і на той час ще президент Ашраф Гані втекли з країни. «Талібан» очікує повної передачі влади і готується оголосити про створення Ісламського Емірату Афганістан — так називалася країна 20 років тому під правлінням «Талібану», поваленого військами США у 2001 році.
  • З Кабулу і країни хлинув потік біженців. У столиці триває масова евакуація дипломатів і громадян інших країн. Також літаками евакуюють афганців, які співпрацювали зі США і союзниками.