Афганська військова авіація масово летить в Узбекистан. Примусово посадили 22 літаки та 24 вертольоти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генпрокуратура Узбекистану повідомила, що протягом 14—15 серпня повітряний кордон країни незаконно перетнули 22 військові літаки і 24 вертольоти Військово-повітряних сил Афганістану з 585 озброєними бійцями. Вони намагаються втекти з країни, яку захопили бойовики «Талібану».

Уся вищевказана авіація була примусово посаджена в міжнародному аеропорту міста Термез, який розташований впритул біля кордону з Афганістаном.

Двом узбецьким винищувачам МіГ-29 довелося супроводжувати три афганські військові літаки Embraer-314. У результаті один МіГ-29 зіткнувся з Embraer-314, і той впав в Сурхандарʼїнській області. Пілоти катапультувалися.

Раніше Міністерство оборони Узбекистану повідомило, що в цьому районі системою ППО був збитий афганський літак.

Також Генпрокуратура повідомляє, що через річку Амударʼю кордон незаконно перетнули 158 громадян Афганістану і військовослужбовів цієї країни.

Як передає Інтерфакс, МЗС Узбекистану повідомило, що 14 серпня група з 84 військових урядових сил Афганістану перетнула кордон і звернулася по допомогу. Військовим надали медичну допомогу і тимчасове розміщення. У понеділок, 16 серпня, в аеропорту таджицького міста Бохарі висадилися понад 100 афганських військовослужбовців, які подали сигнал SOS.