«Прийоми невигадливі, але дуже ефективні». Шеф-редактор The Insider розповів, як команда робить резонансні розслідування

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Шеф-редактор незалежного видання The Insider, яке визнане «небажаним» в РФ, розповів як їхня редакція робить резонансні розслідування про роботу російських спецслужб.

Відповідний приклад Роман Доброхотов навів в інтервʼю «Бабелю».

«Все просто: що стосується ФСБ і ГРУ, ми з Bellingcat завжди працюємо разом. Ми познайомилися з Христо Грозевим, коли обговорювали в Twitter ідентифікацію одного з малофєєвських бойовиків на Балканах, зрозуміли що у нас є спільні інтереси і в підсумку зробили перше розслідування в кількох частинах «Кремлівський спрут». Воно про те, як Росія організовує перевороти на Балканах», — зазначив журналіст.

Він зазначив, що розслідування щодо російського «Бука», який збив малайзійський боїнг над Україною, ініціював сама Bellingcat, бо у них було більше експертизи для цього.

«Вони зробили еталонне розслідування і встановили весь маршрут «Бука» з Курської області до місця пострілу. Ми в цьому не брали участі, але тема вторгнення нас цікавила, ми, приміром, були першим медіа, яке довело, що Росія посилає своїх типу добровольців на Донбас і вербує їх через військкомати» — зазначив Доброхотов.

У співпраці журналісти знайшли багато нових інструментів, як виявляти співробітників спецслужб.

«Приміром, замінювати останню цифру в паспорті і знаходити ще одного ФСБшника або ГРУшника — вони серіями видавали паспорти, і можна було виявляти їх скопом. Ще можна дивитися на реєстрацію автомобілів за адресами військових частин. Прийоми ці невигадливі, але дуже ефективні», — зазначив розслідувач.

Він розповів, що часто великі розслідування робить три особи, які економлять багато часу, відкидаючи на старті зайві гіпотези.

«Якщо правильно вибудувати дизайн розслідування, іноді правильну відповідь можна встановити через два-три «пробиви». Ось приклад: отруїли Навального, і ми вирішили, що нам цікаво. Ми розуміли, що отруйники теж наслідили в базах даних, але щоб це перевірити, потрібно знати, що перевіряти. У нас була загальна гіпотеза: є вчені, які розробляли «Новачок» для спецслужб, і через їхні телефони можна знайти виконавців отруєнь. Спочатку ми вирахували центри, в яких працювали хіміки, які синтезували «Новачок» і працювали з ГРУшниками», — пояснив шеф-редактор незалежного видання The Insider.

Другий крок — перевірити, кому телефонували ці хіміки в дні отруєнь. У випадку з Навальним вони побачили, що глава наукового центру «Сигнал», де виробляють «Новачок» Артур Жиров саме напередодні отруєння почав активно телефонувати в інститут ФСБ.

«Коли ми побачили ці дзвінки, відразу відкоркували пляшку шампанського. Далі вже була справа техніки — подивитися поїздки та дзвінки цих ФСБшників і виявити безліч спільних перельотів з Навальним», — зазначив журналіст.

  • Олексій Навальний потрапив до лікарні Омська із сильним отруєнням 20 серпня. Тоді він впав у кому. 21 серпня Навального відправили літаком до Німеччини. 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російського політика отруїли речовиною з групи «Новачок». 6 жовтня Організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок» — її нанесли на його спідню білизну.
  • 14 грудня міжнародні розслідувачі назвали імена працівників ФСБ, які отруїли Навального, а раніше мало не вбили його дружину. За кілька годин до оприлюднення результатів розслідування Навальний зателефонував одному з працівників ФСБ Костянтину Кудрявцеву, який може бути причетний до його отруєння. Політик представився помічником секретаря Ради безпеки і колишнього директора ФСБ Миколи Патрушева і спілкувався з ним 45 хвилин. Кудрявцев зізнався у проведенні спецоперації з отруєння.
  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін 3,5 року, але суд вирішив змінити його на реальний, адже Навальний не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався у Берліні після отруєння «Новачком».