Росія визнала видання The Insider «небажаним». Воно відоме своїми розслідуваннями

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністерство юстиції Росії розширило список засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента, і включило у нього латвійську компанію The Insider SIA, яка є адміністратором сайту онлайн-видання The Insider.

Зміни до реєстру внесли у пʼятницю, 23 липня.

Також до цього переліку додали пʼятьох журналістів «Открытые медиа» і «Проект» (він також «небажаний» у Росії): Михайла Рубіна, Софію Гройсман, Іллю Різдвяного, Юлію Апухтіну і Олексія Постернака.

Видання The Insider є одним з авторів низки резонансних розслідувань. Так, наприклад, у квітні 2021 року вони опублікували матеріали про те, що операція Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії у чеському Врбетіце у 2014 році (в жовтні та грудні) і спроби отруїти болгарського торговця зброєю Омеляна Ґебрева могли бути диверсією проти України. У лютому 2021 року The Insider опублікував розслідування про те, що отруйники Навального з ФСБ двічі намагалися вбити російського опозиціонера Кара-Мурзу.

У 2020 році The Insider зʼясовував, що у Кремлі створюють підконтрольну білоруську партію: вона буде проти Лукашенка, але за інтеграцію з Росією. Також видання було співавтором великого розслідування: отруєння російського опозиціонера Олексія Навального в Томську в серпні 2020 року було вже другою спробою. За два місяці до цього на нього вчинили замах у Калінінграді та ледь не вбили при цьому його дружину Юлію Навальну. Ключову роль у замаху відігравав спеціальний підрозділ Інституту криміналістики ФСБ.

  • У квітні Міністерство юстиції Росії включило у список «іноземних агентів» російське онлайн-видання Meduza. У липні — «Проект».
  • У 2017 році Держдума РФ ухвалила закон, який визнає ЗМІ іноземним агентом, якщо воно фінансується з-за кордону. Раніше в Росії до списку ЗМІ, визнаних «іноземними агентами», внесли «Радіо Свобода» і його регіональні проєкти, телеканал «Настоящее время», «Голос Америки». Ці ЗМІ повинні щоквартально подавати фінансові звіти в Мінʼюст, щороку проводити аудит і маркувати матеріали позначкою про те, що вони поширюються «іноземним ЗМІ — іноземним агентом».
  • Як санкції за порушення закону про іноземних агентів російський закон передбачає призупинення діяльності, адміністративну та кримінальну відповідальність. Найбільш суворе покарання — позбавлення волі на строк до двох років.