Bellingcat: Отруйники Навального з ФСБ двічі намагалися вбити російського опозиціонера Кара-Мурзу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Bellingcat: Отруйники Навального з ФСБ двічі намагалися вбити російського опозиціонера Кара-Мурзу

Група співробітників Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ), яка організувала отруєння опозиціонера Олексія Навального, двічі труїла ще одного російського політика і журналіста Володимира Кара-Мурзу — молодшого. Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat і The Insider.

Зазначимо, раніше Bellingcat встановив причетність ФСБ до трьох резонансних вбивств у Росії — журналіста Тимура Куашева, дагестанського активіста Руслана Магомедрагімова і лідера лояльного до Кремля руху «Новая Россия» Микити Ісаєва. Усі вони загинули за загадкових обставин, принаймні у двох з них знайшли сліди від уколів.

Опозиціонер Кара-Мурза був, імовірно, отруєний двічі — у 2015 і 2017 роках. Журналісти виявили, що співробітники ФСБ стежили за політиком і перед першою, і перед другою його госпіталізаціями.

Хто такий Володимир Кара-Мурза — молодший?

Політик і журналіст, займається опозиційною діяльністю у Росії понад 20 років. Одним з найбільш відомих його досягнень журналісти називають підготовку і просування закону імені Магнітського. Кара-Мурза просував цей закон разом зі своїм другом і соратником Борисом Нємцовим. У 2014 році Кара-Мурза повернувся зі США, де працював кілька років, щоб взяти участь в створенні руху «Открытая Россия» Михайла Ходорковського.

Перше отруєння

Перший раз Кара-Мурзу отруїли у травні 2015 року. Йому стало погано через дві доби після повернення в Москву з Казані. Автори розслідування припускають, що отруйники нанесли токсин в його московській квартирі або ж отруту нанесли на нижню білизну, коли він ще був у Казані. І, ймовірно, політик вдягнув її після прильоту в Москву.

Після госпіталізації опозиціонеру діагностували «серцеву недостатність». Журналісти пишуть, що «події дивним чином нагадують те, що сталося з Навальним в Омську». Тут теж головний лікар лікарні заявив, що Кара-Мурза — нетранспортабельний і його не можна відправляти на лікування за кордон, а у пресі тим часом почали публікувати версії через анонімні джерела про те, що політик нібито перевищив дозу антидепресантів.

Друге отруєння

Удруге Кара-Мурза був отруєний 2 лютого 2017 року. За його словами, симптоми цього отруєння були ті ж самі, що й в перший раз: прискорене серцебиття, утруднене дихання, низький тиск.

Журналісти припускають, що отрута цього разу могла бути нанесена на зубну щітку. Кара-Мурза у той день брав зубну щітку із собою і чистив зуби приблизно за 3—4 години до появи симптомів.

Після другої госпіталізації Кара-Мурзи в діагнозі вказали «токсичну дію невстановленої речовини». Але його дружина змогла отримати від лікарні зразки його крові та через деякий час передала їх агентам ФБР. Ті обіцяли дослідити їх у лабораторії, акредитованій Організацією із заборони хімічної зброї. Але згодом ФБР відмовилося повідомити результати і зробило це тільки після того, як його зобовʼязав суд. ФБР опублікувало лише деякі фрагменти звіту, посилаючись на таємність інших. У розсекречених даних містилися тільки висновки про те, що Кара-Мурза був отруєний умисно, але інших деталей не вказували.

Розслідувачі задаються питанням: «У чому така секретність?», і відразу ж додають, що в кінці 2018 року у Вашингтон мав прилетіти «дехто» [імʼя в документах закрите], хто просив про зустріч із главою ФБР.

Журналісти зʼясували, що в період з 21 до 27 січня 2018 року до США прилітали три ключові російські силовики — глави ФСБ, Служби зовнішньої розвідки та Головного розвідувального управління.

Розслідувачі зазначають, що за обома випадками отруєння Кара-Мурза звертався до Слідчого комітету Росії. Але звідти він не отримав взагалі ніякої відповіді — немає навіть рішення про відмову в порушенні кримінальної справи.

  • Олексій Навальний потрапив до лікарні Омська із сильним отруєнням 20 серпня 2020 року. Тоді він впав у кому. 21 серпня Навального відправили літаком до Німеччини. 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російського політика отруїли речовиною з групи «Новачок». 6 жовтня Організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок» — її нанесли на його спідню білизну.
  • 14 грудня міжнародні розслідувачі назвали імена працівників ФСБ, які отруїли Навального, а раніше мало не вбили його дружину. За кілька годин до оприлюднення результатів розслідування Навальний зателефонував одному з працівників ФСБ Костянтину Кудрявцеву, який може бути причетний до його отруєння. Політик представився помічником секретаря Ради безпеки і колишнього директора ФСБ Миколи Патрушева і спілкувався з ним 45 хвилин. Кудрявцев зізнався у проведенні спецоперації з отруєння. Згодом, 8 лютого, стало відомо, що YouTube заблокував цю розмову — начебто через контент американської медіагрупи.