Шеф-редактор The Insider: Незалежні російські видання «закрили» за вказівкою Путіна

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Шеф-редактор незалежного видання The Insider, яке визнано «небажаним» в РФ, розповів, що незалежні російські видання почали «закривати» і «давити» за вказівкою президента Володимира Путіна. Це сталося на тлі політичного загострення після виходу низки журналістських розслідувань про дочок Путіна і його нерухомість, отруєння Олексія Навального.

Про це Роман Доброхотов розповів в інтервʼю «Бабелю».

За словами Доброхотова, журналісти видань The Insider, «Проект», «Важные истории», «Медуза» та інших в цілому очікували на тиск, але не знали, яким чином влада це робитиме і в яких масштабах. В кінці лютого — на початку березня цього року The Insider отримали підтвердження того, що Путін дав відмах розібратися із незалежними ЗМІ.

Доброхотов говорить, що про це повідомили розслідувачі з Bellingcat, яких попередив один зі співробітників російських спецслужб.

За його словами, зараз всі ЗМІ, які «потрапили під роздачу» (визнані в РФ «небажаними» або іноагентами) будують свої стратегії виживання. The Insider не маркує свої матеріали, як «Медуза», але закриває свою юридичну особу в Латвії.

«У всіх медіа, які потрапили під роздачу, є своя стратегія виживання і їх зараз тестують. Реакція «Медузи» — все виконати і грати за правилами. «Проект» закриває нинішню юрособу, відкриває нову і перевозить журналістів. VTimes закрили видання і пообіцяли відкритися під новим брендом. Ми заявили, що нічого маркувати не будемо, і чекаємо на відповідь влади», — сказав Доброхотов.