Суперечку «Голосу» про звільнення Железняка з посади глави фракції розсудить Регламентний комітет Ради

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Суперечку «Голосу» про звільнення Железняка з посади глави фракції розсудить Регламентний комітет Ради

Кузьмін Олександр / УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань регламенту та депутатської етики надасть висновок щодо звільнення глави фракції «Голос» Ярослава Железняка.

Про це заявив глава Ради Дмитро Разумков на брифінгу 16 липня.

Йдеться про засідання фракції, яке відбулося 12 липня. Тоді 11 депутатів проголосували за звільнення Железняка з посади керівника фракції, але він спростовував цю інформацію, мовляв, потрібно 14 голосів.

«Від однієї та другої частини народних депутатів надійшли протилежні позиції щодо того засідання, яке відбулося, або не відбулося. Згідно з положеннями, там є колізії. Це моя особиста думка. Але для того, щоб бути максимально обʼєктивним, обидва ці звернення спрямовані до Регламентного комітету», — наголосив спікер парламенту.

Разумков зазначив, що Регламентний комітет дасть свій висновок, заслухавши обидві сторони.

«Питань до якісної, професійної і неупередженої роботи регламентного комітету немає ні в мене, ні в колег. Тому я думаю, що це якраз буде базисом, на якому ми зможемо далі рухатися і, сподіваюся, розвʼяжемо це питання, надалі» — додав він.

Сам Железняк заявив, що з подивом дізнався новину про своє звільнення і зазначив, що для такого рішення потрібні 14 голосів: «Тому заяви колег прошу не сприймати як такі, що відповідають дійсності».

Устінова ж у коментарі «Бабелю» уточнила, що 14 голосів потрібні лише для призначення голови фракції, а для звільнення такої вимоги немає.

Пізніше керівництво партії також заявило, що для призначення та звільнення голови фракції та його заступників потрібно не менш як 2/3 голосів від складу фракції (всього у ній 20 депутатів).

  • Кілька місяців тому у «Голосі» стався розкол: більшість партійців вимагали звільнення керівництва партії та фракції, а 10 народних депутатів заявили про створення окремого обʼєднання «Справедливість» у парламенті. Народні депутати звинуватили керівницю партії Кіру Рудик в узурпації влади та корупційних договорняках, а керівника фракції Ярослава Железняка в тому, що той не виконує свої обовʼязки голови фракції та 5 місяців поспіль відмовляється скликати засідання фракції. Перед цим через нинішнє керівництво з партії вийшов один з її засновників і лідерів Сергій Притула.
  • 9 червня осередок Чернівецької області вимагав відставки Рудик. Наступного дня частина членів Вінницького осередку заявили, що виходять із партії. Сама Рудик говорила, що причиною конфлікту в «Голосі» є проблема зростання.
  • Зʼїзд партії на тлі політичної кризи проведуть 29 липня, однак порядок денний поки що невідомий.