Порошенко звинуватив Зеленського у брехні про спецоперацію із затримання «вагнерівців» і вимагає звіту президента перед ТСК

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Порошенко звинуватив Зеленського у брехні про спецоперацію із затримання «вагнерівців» і вимагає звіту президента перед ТСК

Wikipedia

Лідер партії «Європейська солідарність», п’ятий президент Петро Порошенко звинуватив чинного президента України Володимира Зеленського у брехні щодо спецоперації із затримання бойовиків «ПВК Вагнера».

Про це він заявив у відеозверненні ввечері 25 червня.

«Про «вагнерівців» в Офісі брехали вже не раз. Цілий рік твердили, нібито не було жодної операції із затримання 33 російських терористів, на руках яких кров загиблих українців і збиті літаки Іл-76 і Ан-26. Та вчора Зеленський вперше за увесь цей час визнав, що досі заперечувана ним спецоперація таки готувалася, і чітко дав зрозуміти, що саме він в останній момент її згорнув. Тепер Зеленський звинуватив наших партнерів у тому, що нібито то вони втягнули Україну в чужу спецоперацію. Це знову брехня. А правда в тому, що санкцію на розробку, підготовку і проведення спецоперації свого часу віддав я особисто, коли ще працював президентом. І наказав залучити до проведення української спецоперації наших західних партнерів», — розповів Порошенко.

Також він запевнив, що наступного тижня у Верховній Раді «Євросолідарність» разом із партнерами вимагатиме, щоб ТСК із розслідування можливих фактів державної зради розглянула питання зриву спецоперації із затримання «вагнерівців», а Зеленський прийшов на засідання і відповів на всі запитання.

Політик також розкритикував заяву Зеленського про те, що «Україна проявила суб’єктність» в історії з «вагнерівцями».

«Виявляється, він свідомо зловживає публічними претензіями до наших ключових партнерів, бо, мовляв, таким чином повертає субʼєктність країні. Він глибоко помиляється, бо це дуже ризикована дорога до того, щоби залишитися сам на сам з агресором. По-друге, які аргументи мають бути у наших партнерів не зустрічатися з Путіним, якщо сам Зеленський вимагає тет-а-тет із російським диктатором?» — додав він.

Порошенко обурився і через слова Зеленського про готовність розірвати відносини з окупованими територіями, якщо так на референдумі проголосують українці.

«Звідки в американській та європейській столицях мають черпати впевненість, що Україна серйозно бореться за повернення Криму, Донеччини та Луганщини, якщо вони побачили готовність Зеленського зректися людей і територій, побудувавши «стіну». Залишити їх під російським контролем, прикрившись референдумом від відповідальності. Ця його ініціатива — ніщо інше, як замах на злочин, передбачений статтею 110 Кримінального кодексу «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України», — наголосив п’ятий президент, нагадавши, що «імунітет не вічний і що за злочини та брехню точно доведеться відповідати».