У Bellingcat спростували інформацію про дату показу фільму-розслідування справи «вагнерівців»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Розслідувачі з Bellingcat не планували показувати 15 березня документальний фільм-розслідування про зрив української спецоперації з затримання бойовиків «ПВК Вагнера».

Про це повідомив на своїй сторінці у Twitter засновник Bellingcat Еліот Хіггінс.

«Не існує визначеної дати випуску нашого розслідування «Вагнергейт», і ми ніколи не встановлювали її. Дослідження для документального фільму все ще тривають, і щойно все буде готово, ми повідомимо всіх, коли він [фільм] вийде», — написав він.

На думку ще одного розслідувача з Bellingcat Аріка Толера, цю дату вигадали українські ЗМІ.

«Не знаю, звідки 15 березня вийшла дата виходу документального фільму «Вагнергейт», але я вважаю, що хтось в українських ЗМІ подумав, що вихід у березневі іди буде дійсно драматичним», — зазначив він.

Зазначимо, раніше також про спекуляції в українських ЗМІ писав розслідувач із Bellingcat Христо Грозев.

«Зверніть увагу, що більшість повідомлень не відповідають дійсності та базуються на неправдивій чи бажаній для когось інформації. Так, ми працюємо над багатьма розслідуваннями одночасно, але ми не знаємо результатів, поки не закінчимо», — наголошував він.

У грудні Грозев припускав, що перша частина розслідування буде опублікована в лютому, а сам фільм — восени.

За даними українського журналіста Дмитра Гордона, фільм про зрив спецоперації зʼявиться «5 квітня, плюс-мінус кілька днів».

«Христо Грозеву зателефонували з Офісу президента і запросили його в Україну, пообіцявши йому охорону і пообіцявши йому тут надати цілу низку людей, які нібито мають стосунок спецоперації з затримання «вагнерівців» і дадуть свою точку зору, викладуть свою думку», — заявив Гордон.

Також журналіст розповів, що Офіс президента припинив виходити на контакт із Грозевим, коли той прилетів в Україну, натомість розслідувач зняв сім інтерв’ю, зокрема з «двома офіцерами Головного управління військової розвідки, які брали безпосередню участь у спецоперації».

  • 29 липня 2020 року в Мінську були затримані 33 бойовики російської «ПВК Вагнера», 13 із них точно воювали проти України на боці «ДНР» та «ЛНР». Україна запросила екстрадицію бойовиків, проте Білорусь передала «вагнерівців» Росії. Згодом «Комсомольська правда» повідомила, що арешт бойовиків у Білорусі був українською спецоперацією.
  • Далі про «операцію українських спецслужб» почали писати українські журналісти — Юрій Бутусов заявляв, що СБУ та ГУР Міноборони виманювали бойовиків в Україну, але глава ОП Андрій Єрмак запропонував перенести фінальний етап операції, і вона провалилася — бойовиків заарештували в Білорусі. Схожу інформацію опублікували журналістка Яніна Соколова, видання «Українська правда» та «Дзеркало тижня».
  • Президент України, голова ОП, а також СБУ та Служба зовнішньої розвідки стверджують, що операцію не готували, а медіа поширюють російську дезінформацію. Проте ексглава Офісу президента Андрій Богдан підтвердив існування спецоперації, а пʼятий президент Порошенко заявив, що у 2018 році особисто її санкціонував.
  • Міжнародні розслідувачі Bellingcat почали знімати фільм про провал «вагнерівської» спецоперації. Вони запевнили, що мають докази її існування. Розслідування планують опублікувати двома частинами — це будуть інтерв’ю та фактаж. У ЗМІ повідомлялося, що перша частина вийде 15 березня.