У Bellingcat поскаржилися на «спекуляції» в українських ЗМІ про розслідування справи «вагнерівців»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міжнародний розслідувач із Bellingcat Христо Грозев, який розслідує ймовірний зрив спецоперації із затримання бойовиків із «ПВК Вагнера», заявив про «спекуляції» в українських ЗМІ щодо майбутнього матеріалу та попросив дочекатися його публікації.

Про це Грозев написав у Twitter.

«Я бачу багато спекуляцій в українських ЗМІ щодо нашого розслідування, яке триває. Зверніть увагу, що більшість повідомлень не відповідають дійсності та базуються на неправдивій чи бажаній для когось інформації. Так, ми працюємо над багатьма розслідуваннями одночасно, але ми не знаємо результатів, поки не закінчимо», — наголосив журналіст.

Грозев також попросив українських колег не звертатися за коментарями — їх Bellingcat не надає до завершення роботи.

Водночас журналіст Юрій Бутусов повідомив у Facebook, що Грозев був у Києві напередодні, 10 березня. За його словами, розслідувач записав інтерв’ю, зокрема, з агентами НАБУ, високопосадовцями Міністерства оборони та п’ятим президентом Петром Порошенком.

Бутусов, посилаючись на Грозева, стверджує, що зустрітися в Києві розслідувачу запропонував глава Офісу президента Андрій Єрмак.

«Також [Єрмак] попросив [Грозева] записати для фільму інтервʼю з державними діячами, які представлять у фільмі позицію Офісу президента в цій справі. […] Після прильоту Грозева ОП надала йому державну охорону, його супроводжувала машина з охороною. Однак Єрмак без пояснень скасував зустріч з Грозевим та інтервʼю з будь-яким спікерами», — заявив Бутусов.

В Офісі президента напередодні спростували інформацію про те, що в ОП приїжджали розслідувачі з Bellingcat, аби взяти коментар для свого фільму.

Про те, що в Bellingcat почали знімати фільм про провал «вагнерівської» спецоперації, стало відомо 22 грудня. Тоді розслідувачі запевнили, що мають докази існування спецоперації. Розслідування планують опублікувати двома частинами — це будуть інтерв’ю та фактаж. Очікується, що перша частина вийде 15 березня.

  • 29 липня 2020 року в Мінську були затримані 33 бойовики російської «ПВК Вагнера», 13 із них точно воювали проти України на боці «ДНР» і «ЛНР». Україна запросила екстрадицію бойовиків, проте Білорусь передала «вагнерівців» Росії. Згодом «Комсомольська правда» повідомила, що арешт бойовиків у Білорусі був українською спецоперацією.
  • Далі про «операцію українських спецслужб» почали писати українські журналісти — Юрій Бутусов заявляв, що СБУ і ГУР Міноборони виманювали бойовиків в Україну, але глава ОП Андрій Єрмак запропонував перенести фінальний етап операції, і вона провалилася — бойовиків заарештували в Білорусі. Схожу інформацію опублікували журналістка Яніна Соколова, видання «Українська правда» та «Дзеркало тижня».
  • Президент України, голова ОП, а також СБУ і Служба зовнішньої розвідки стверджують, що ніякої операції не готували, а медіа поширюють російську дезінформацію. Проте ексглава Офісу президента Андрій Богдан підтвердив існування спецоперації, а пʼятий президент Порошенко заявив, що у 2018 році особисто її санкціонував.