В Офісі президента спростували інформацію про візит розслідувачів з Bellingcat з приводу справи «вагнерівців»

Автори:
Ангеліна Шеремет, Оксана Коваленко
Дата:

Офіс президента спростував інформацію, що до нього приїжджали міжнародні розслідувачі з Bellingcat, аби взяти коментар для свого фільму про операцію із затримання бойовиків із «ПВК Вагнера». Про це «Бабелю» повідомили у пресслужбі Офісу.

«Це неправда, в ОП вони не були й ні з ким в ОП не зустрічалися», — розповіли в Офісі Зеленського.

Зазначимо, що увечері 10 березня видання ZN.UA опублікувало новину з посиланням на власні джерела про те, що Bellingcat запише позицію ОП щодо зриву операції. Також розслідувачі, начебто, запишуть інтервʼю із низкою осіб з оточення Петра Порошенка — зокрема, з тими, хто активно коментував цю справу.

Раніше, 10 березня, журналіст з Bellingcat Еліот Гіґґінс написав у Twitter, що довкола «вагнергейту» багато чуток, і порадив слухати й читати тільки те, що говорить команда розслідувачів. Разом з тим Гіґґінс відмовився будь-що коментувати.

Про те, що у Bellingcat почали знімати фільм про провал «вагнерівської» спецоперації, стало відомо 22 грудня. Тоді розслідувачі запевнили, що мають докази існування спецоперації. Саме розслідування планують опублікувати двома частинами — це будуть інтерв’ю та фактаж. Очікується, що перша частина вийде 15 березня.

  • 29 липня 2020 року в Мінську затримали 33 бойовиків російської «ПВК Вагнера», 13 із них точно воювали проти України на боці «ДНР» і «ЛНР». Україна запросила екстрадицію бойовиків, проте Білорусь передала «вагнерівців» Росії. Згодом «Комсомольська правда» повідомила, що арешт бойовиків у Білорусі був українською спецоперацією.
  • Далі про «операцію українських спецслужб» почали писати українські журналісти — головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов написав, що СБУ і ГУР Міноборони виманювали бойовиків в Україну, але голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести фінальний етап операції, і вона провалилася — бойовиків заарештували в Білорусі. Схожу інформацію опублікували журналістка Яніна Соколова, видання «Українська правда» та «Дзеркало тижня».
  • Президент України, голова ОП Андрій Єрмак, а також СБУ і Служба зовнішньої розвідки стверджують, що ніякої операції не готували, а медіа поширюють російську дезінформацію. Проте ексглава Офісу президента Андрій Богдан підтвердив існування спецоперації, а 5-й президент Порошенко заявив, що у 2018 році особисто її санкціонував.