Наземні війська ЦАХАЛу завдають ударів по сектору Гази. Ізраїль відкинув пропозицію перемирʼя

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військово-повітряні та наземні сили Ізраїлю наносять удари у відповідь по сектору Гази після серії обстрілів з боку палестинських бойовиків.

Армія оборони Ізраїлю та ЗМІ повідомляють, що військові ведуть обстріл сектора з артилерійських установок і танків. Піхота і бронетехніка безпосередньо в сектор поки не заходили. Заява представника ЦАХАЛу про те, що в секторі є сухопутні війська, виявилася помилковою.

Зараз біля сектору стоять десантники, піхотна бригада Голані та Сьома бронетанкова бригада. Саме вони у разі команди будуть заходити в сектор Гази.

Як повідомляють Associated Press і Al Arabiya, Єгипет (частий посередник між Ізраїлем і ХАМАСом) отримав відмову від Тель-Авіва на пропозицію про перемирʼя.

Офіційні особи Єгипту зустрілися з лідерами ХАМАСу в секторі Гази, а потім провели переговори з ізраїльтянами. Тель-Авіву запропонували річне перемирʼя під контролем Каїру, але Ізраїль відмовився зупиняти бойову операцію. Каїр тимчасово «заморозив» співпрацю з Ізраїлем у низці напрямків.

Пізніше ЦАХАЛ повідомив, що провів найбільший з початку конфлікту обстріл — у ніч проти 14 травня території сектора Гази обстріляли 160 літаків, танків і артилерійських підрозділів. За 40 хвилин було уражено 150 обʼєктів і зруйнована багатокілометрова мережа «Метро», яку ХАМАС використовує для перекидання сил в Ізраїль.