Нардеп «Голосу» Стефанишина звинуватила главу партії Рудик в «узурпації влади»: Через зміни у статуті у нас якийсь фюрер

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Нардеп «Голосу» Ольга Стефанишина звинуватила главу політсили Кіру Рудик в «узурпації влади» і заявляє про «серйозні зміни» у статуті партії.

Про це вона розповіла в інтервʼю «Цензор.нет».

«Рудик прийшла на цю посаду, як технічна особа, просто щоб підхопити операційну діяльність. Ми тоді довірилися Святославу [Вакарчуку], який сказав, що вона — хороший менеджер, а нам потрібно налагодити процеси в партії. Але так сталося, що на цій довірі до Слави, на жаль, Рудик почала узурпувати владу в «Голосі», — заявила нардеп.

За словами Стефанишиної, у статут партії перед місцевими виборами у 2020 році внесли «серйозні зміни», за якими Рудик може одноосібно вирішувати «абсолютно все».

«Рудик сказала, що задля легшого проведення [місцевих виборів], нам потрібно трішечки відредагувати статут, щоб вона мала більше повноважень. Ми ж їй довіряли, то погодилися. Зрештою, таке добре ставлення до Рудик обернулося проти нас […] Тепер через зміни у статуті у нас при владі якийсь фюрер! Тобто Рудик може абсолютно все вирішувати одноосібно. Ні фракція, ні партійні осередки не можуть їй завадити. Вона одноосібно розпоряджається державними грошима, які виділяються на партію. Так само ухвалює рішення, збирати з’їзд чи ні, а також визначає, хто у ньому братиме участь», — заявила Стефанішина.

Тепер, додає вона, депутати мають намір змінити статут та повернути його до минулої редакції.

Стефанишина також зазначила, що вважає, що її не виключать з партії. «Не думаю, що вони підуть на такий крок, тому що це невигідно», — вважає вона.

Також депутатка прокоментувала ситуацію довкола шоумена Сергія Притули, який наприкінці січня вийшов з політради «Голосу» та перестав бути заступником глави партії. На питання, чи правда, що його «вижили» з політсили, Стефанішина відповіла ствердно.

«У цей день організували з’їзд, причому таким чином, що ми ледь туди потрапили, адже було пленарне засідання. Там Рудик одноосібно виключила Притулу із політради та усіх керівних структур», — заявила Стефанішина.

  • Раніше в «Голосі» заявили, що винесли попередження шістьом нардепам фракції, і пояснили, що це повʼязано з голосуванням у парламенті за те, щоб направити до Конституційного суду для аналізу законопроєкт про процедуру призначення керівників НАБУ і Державного бюро розслідувань. 16 березня за рішення про направлення в КСУ проголосували 267 нардепів, серед яких і представники «Голосу».
  • Серед тих, кому в партії винесли попередження, був нардеп Ярослав Юрчишин. Він заявив, що політсила «зробила останнє китайське попередження, якщо ми не будемо голосувати так, як вимагає партія».
  • Наприкінці березня нардепи «Голосу», яких керівництво партії попередило про можливе виключення з політсили, оприлюднили спільну заяву. Вони вимагають провести з’їзд і переобрати керівництво партії.
  • У розпорядженні «Бабеля» також опинилася заява регіональних осередків «Голосу», в якій вони вимагають скликати зʼїзд політсили через тиск, який керівництво чинить на групу депутатів.
  • Сама глава партії Кіра Рудик заявила, що причиною конфлікту в «Голосі» є проблема зростання.