«Практика нового керівництва». Нардеп Юрчишин розповів про конфлікт у «Голосі» та можливе виключення членів партії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Практика нового керівництва». Нардеп Юрчишин розповів про конфлікт у «Голосі» та можливе виключення членів партії

Facebook / Yaroslav Yurchyshyn

Народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин пояснив ситуацію, яка склалася в партії, та що спричинило конфлікт між ним і керівництвом політсили, наслідком якого стало попередження за недотримання спільної позиції.

Про це він заявив під час відеозвернення до українців.

«Нам зробили останнє китайське попередження, сказали, що якщо ми не будемо голосувати так, як вимагає партія, то нас виключать. Не знаю, кому від цього буде гірше. Я як захищав НАБУ і НАЗК там, де вони роблять правильні речі, так і буду робити, як боровся з корупцією, так і буду», — сказав політик.

Також Юрчишин розповів, що до нього звернулася низка партійців, які попросили його спробувати налагодити ситуацію в партії.

«Я можу чітко сказати, що навряд чи вдасться полагодити з нинішнім керівництвом, але партія — це не керівництво. Партія — це рядові члени, які можуть поставити питання про скликання з’їзду, про діяльність партії. З’їзд може виключити з членів партії. Я готовий виступити перед з’їздом, пояснити кожне своє голосування окремо і всі разом, пояснити кожен свій крок, а також поставити питання до голови партії та керівника фракції, яких накопичилося дуже багато», — додав нардеп.

Водночас він розповів, що на самому початку створення «Голосу» Святослав Вакарчук пропонував йому очолити партію, але тоді вирішили, що потрібна людина з іншими здібностями.

За словами Юрчишина, «подальшої внутрішньої війни» він не планує, а обурився через те, що партійців, щодо яких розпочали процедуру виключення, не запросили на засідання, щоби вони могли пояснити свою позицію.

«Треба скликати з’їзд, треба поміняти статут, в ідеалі — поміняти керівництво. На жаль, прагнення отримати керовану структуру напередодні виборів перемогло логіку отримати демократичну систему стримування та противаг. І це основна помилка, яку партія повинна виправити. Я можу ініціювати [зміну керівництва], але це має бути консолідоване рішення з’їзду, наразі я як член партії можу висувати лише певні претензії», — наголосив депутат, зауваживши, що в планах «Голосу» була зміна статуту «десь через пів року».

На думку Юрчишина, вирішити конфлікт у партії можна лише зібравшись разом і обговоривши ситуацію.

«Зібратися, зрозуміти, що заважає партії розвиватися. Якщо це Ярослав Юрчишин і його загострене почуття справедливості — ок, я зрозумію, відійду з партії. Зі мною, думаю, може, ще хтось відійде, а може, й не відійде, це персональне рішення», — розповів він.

Окрім цього нардеп запевнив, що процедура виключення з партії не пов’язана з протестами під Офісом президента.

«За моєї участі ситуація з протестами під ОП не розглядалася. Але не можу стовідсотково ствердно сказати, бо тих, хто брав участь в акціях під ОП, можуть у будь-який момент виключити навіть без їхньої присутності, бо така практика нового керівництва», — сказав Юрчишин.

  • Раніше у «Голосі» заявили, що винесли попередження шістьом нардепам фракції, і пояснили, що це повʼязано з голосуванням у парламенті за направлення на аналіз Конституційного суду законопроєкту про процедуру призначення очільників НАБУ та Державного бюро розслідувань.
  • 16 березня за це рішення проголосували 267 нардепів, серед яких і представники «Голосу».
  • У серпні 2020 року Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією призначення директора НАБУ до його повноважень не входило.