Керівник ДБР Сухачов розповів про розслідування у справі окупації Криму: До відповідальності притягнули вже 40 осіб

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Керівник ДБР Сухачов розповів про розслідування у справі окупації Криму: До відповідальності притягнули вже 40 осіб

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

Державне бюро розслідувань перевіряє причетність вищих посадових осіб України до вчинення держзради під час окупації Криму.

Про це заявив виконувач обовʼязків директора ДБР Олексій Сухачов в інтерв’ю Укрінформу.

«Уже цього року до суду скеровано 4 обвинувальні акти щодо 10 осіб, отримано дозволи на здійснення спеціального досудового розслідування, що дозволить притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності вже цього року», — розповів він, наголосивши, що ці справи історично і морально пов’язані зі «справами Майдану».

За словами Сухачова, торік слідчі ДБР за погодженням з Офісом генерального прокурора у цій справі притягнули до кримінальної відповідальності 40 осіб: 25 представників правоохоронних органів, 5 суддів, 2 прокурорів і 8 цивільних осіб.

«Цього року ДБР повідомило про підозру колишнім президенту та прем’єр-міністру України за вчинення державної зради при підготовці та підписанні угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Це створило умови для неконтрольованого збільшення особового складу та озброєння на території Криму та міста Севастополя, що потягло за собою подальшу окупацію Збройними силами РФ території України», — додав в. о. директора ДБР.

Окремо Сухачов запевнив, що наразі існує чимало перепон для початку «заочного правосуддя» щодо колишніх високопосадовців, звинувачених у держзраді, які переховуються за кордоном, тож Верховна Рада має ухвалити зміни до закону.

«Харківські угоди»

21 квітня 2010 року в Харкові тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна на це погодилась в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ.

Раніше в Генпрокуратурі України наголошували, що Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за постачання природного газу, а потім для його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через «Харківські угоди» збільшилась кількість військових Росії на території України, хоча треба було зменшувати їхню кількість і взагалі виводити із Севастополя.

Надалі ці військові Чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року. Унаслідок захоплення обʼєктів держвласності Україна зазнала збитків на 1 трильйон 80 мільярдів 352 мільйони гривень.