Експрем’єру Азарову оголосили підозру за погодження «Харківських угод»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Експрем’єру Азарову оголосили підозру за погодження «Харківських угод»

Гонтар Володимир / УНІАН

Прем’єр-міністру часів Януковича Миколі Азарову повідомили про підозру через погодження «Харківських угод».

Про це пише пресслужба Офісу генерального прокурора.

«Ексголова уряду підозрюється в тому, що, діючи спільно та за попередньою змовою з колишнім президентом України, розуміючи, що Угода між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України суперечить Конституції та Закону України «Про міжнародні договори України», вчинив дії, спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України», — йдеться у повідомленні.

Підозру йому оголосили за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). На думку слідства, саме Азаров забезпечував погодження проєкту угоди та схвалив його на засіданні Кабміну. Відповідні дії надали змогу Януковичу підписати у Харкові ці домовленості з Росією.

«Харківські угоди»

21 квітня 2010 року в Харкові тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна на це погодилась в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ (перед цим її навмисно підвищили).

Через «Харківські угоди» збільшилась кількість військових Росії на території України, хоча треба було зменшувати їхню кількість і взагалі виводити із Севастополя. Надалі ці військові Чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року.

  • 11 березня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що СБУ доручили перевірити ратифікацію угоди щодо перебування Чорноморського флоту РФ на території України — «Харківських угод» — і всіх 236 депутатів, які за неї проголосували. Згодом в СБУ повідомили про початок цієї перевірки.