«Харківські угоди»: СБУ провела обшуки у Верховній Раді, Кабміні та МЗС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Харківські угоди»: СБУ провела обшуки у Верховній Раді, Кабміні та МЗС

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

Служба безпеки України провела обшуки у низці органів державної влади через розслідування «Харківських угод», які у 2010 році продовжили перебування Чорноморського флоту у Криму.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Обшуки пройшли у Верховній Раді та її комітетах, Головному науково-експертному управлінні ВРУ, Раді національної безпеки і оборони, Міністерстві закордонних справ та Кабінеті міністрів.

Під час обшуків виявили документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави, до підписання та ухвалення цих угод, усвідомлювало їх наслідки.

«Зокрема — щодо збільшення кількості особового складу військових формувань та спеціальних служб Російської Федерації, які в подальшому брали участь в анексії Криму», — повідомила СБУ.

«Харківські угоди»

21 квітня 2010 року в Харкові тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна на це погодилась в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ.

Раніше в Генпрокуратурі України наголошували, що Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за постачання природного газу, а потім на його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через «Харківські угоди» збільшилась кількість військових Росії на території України, хоча треба було зменшувати їхню кількість і взагалі виводити із Севастополя.

Надалі ці військові Чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року. Унаслідок захоплення обʼєктів держвласності Україна зазнала збитків на 1 трильйон 80 мільярдів 352 мільйони гривень.

  • 11 березня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що СБУ доручили перевірити ратифікацію угоди щодо перебування Чорноморського флоту РФ на території України — «Харківських угод» — і всіх 236 депутатів, які за неї проголосували. Згодом в СБУ повідомили про початок цієї перевірки.