СБУ почала перевіряти ратифікацію «Харківських угод»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
СБУ почала перевіряти ратифікацію «Харківських угод»

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Служба безпеки України почала досліджувати обставини підписання та ратифікації у 2010 році угод щодо перебування Чорноморського флоту РФ на території України«Харківські угоди».

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Досудове розслідування розпочали щодо посадовців органів державної влади за фактом державної зради у період з 2008 по 2010 рік. Про кого саме йдеться — не уточнили.

Слідчі досліджують, зокрема, обставини підготовки та підписання угоди 21 квітня 2010 року й те, як депутати дотримувались регламенту Ради під час голосування за ратифікацію.

За попередніми даними слідства, підписання цього документа призвело до збільшення кількості російських військових, які пізніше були причетні до анексії Криму.

Нагадаємо, що 11 березня 2021 року секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що СБУ доручили перевірити ратифікацію «Харківських угод» і всіх 236 депутатів, які за неї голосували.

«Харківські угоди»

21 квітня 2010 року в Харкові тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна на це погодилась в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ.

Раніше у Генпрокуратурі України наголошували, що Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за постачання природного газу, а потім на його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через «Харківські угоди» збільшилась кількість військових Росії на території України, хоча треба було зменшувати їхню кількість і взагалі виводити із Севастополя.

Надалі ці військові Чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року. Унаслідок захоплення обʼєктів держвласності Україна зазнала збитків на 1 трильйон 80 мільярдів 352 мільйони гривень.