РНБО доручила Службі безпеки перевірити ратифікацію «Харківських угод» і всіх 236 депутатів, які за неї голосували

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
РНБО доручила Службі безпеки перевірити ратифікацію «Харківських угод» і всіх 236 депутатів, які за неї голосували

Юлія Вебер / «Бабель»

Рада національної безпеки та оборони доручила Службі безпеці вивчити обставини ратифікації «Харківських угод» 27 квітня 2010 року та дії 236 депутатів, які підтримали це рішення. Ці угоди фактично відкрили дорогу до анексії Криму.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу. Ось текст угоди, а ось перелік, хто як голосував.

«Харківські угоди» у безпрецедентно короткий проміжок часу — через 4 дні після їх підписання в Харкові — ратифікували депутати Верховної Ради. Є окреме доручення СБУ зʼясувати обставини, в який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання. Якщо СБУ буде вважати за необхідне, має порушити щодо них провадження за статтею 111 ККУ (державна зрада)», — заявив Данілов.

За його словами, голосували «багато цікавих персонажів», які продовжують залишатися в політиці. Серед інших Данілов назвав прізвище тодішнього спікера Володимира Литвина, який зараз пропонує себе на посаду ректора КНУ імені Шевченка.

«Харківські угоди»

21 квітня 2010 року в Харкові тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна на це погодилась в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ.

Раніше у Генпрокуратурі України наголошували, що Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за поставку природного газу, а потім в його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через «Харківські угоди» збільшилась кількість військових Росії на території України, хоча треба було зменшувати їхню кількість і взагалі виводити із Севастополя.

Надалі ці військові Чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року. Унаслідок захоплення обʼєктів держвласності Україна зазнала збитків на 1 трильйон 80 мільярдів 352 мільйони гривень.