У Раді зареєстрували законопроєкт про припинення дії «Харківських угод»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про припинення дії «Харківських угод», які схвалили у 2010 році. Тоді ці угоди фактично відкрили дорогу до анексії Криму.

Документ опублікований на сайті парламенту.

Авторами документа вказані народні депутати «Слуги народу», члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук і Олег Дунда.

Вони пропонують припинити дію угод і сповістити про це Росію у порядку, передбаченому угодою. Також уряд і Міністерство закордонних справ мають повідомити Росію про денонсацію угоди.

Нагадаємо, що 11 березня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що СБУ доручили перевірити ратифікацію «Харківських угод» і всіх 236 депутатів, які за неї проголосували. Згодом в СБУ повідомили про початок цієї перевірки.

«Харківські угоди»

21 квітня 2010 року в Харкові тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали угоду про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна на це погодилась в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ (перед цим її навмисно підвищили).

Через «Харківські угоди» збільшилась кількість військових Росії на території України, хоча треба було зменшувати їхню кількість і взагалі виводити із Севастополя. Надалі ці військові Чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року.