Євросоюз планує досягти колективного імунітету вже в середині червня. Для цього прискорять вакцинацію

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз планує досягти колективного імунітету вже в середині червня. Для цього прискорять вакцинацію

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Населення країн Європейського Союзу, що становить близько 450 мільйонів людей, до середини червня матиме колективний імунітет завдяки прискоренню темпів щеплення. Ще в березні керівництво блоку називало липень, однак зі збільшенням поставок вакцин від коронавірусу мети хочуть досягти на місяць раніше.

Про це пише The Local.

У понеділок єврокомісар Тьєррі Бретон, який опікується розгортанням вакцинації, зазначив, що наближаються до колективного імунітету завдяки збільшенню поставок, прискоренню розподілення доз і тестувань на коронавірус.

«14 мільйонів доз доставили до ЄС у січні, 28 мільйонів у лютому та 60 мільйонів у березні. У наступному кварталі ми збільшимо поставки до 100 мільйонів у квітні, травні та червні. Потім — 120 мільйонів улітку, і ми досягнемо показника у 200 мільйонів у вересні», — сказав Бретон.

За його словами, у другій половині 2021 року ЄС отримає 800 мільйонів доз.

Видання називає дані єврокомісара «нотою оптимізму» після відновлення локдаунів і обмежень у низці країн блоку. При цьому Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) розкритикувала Європу за «неприйнятно повільні» темпи вакцинації, що сприяють продовженню пандемії.

Загалом, за даними ВООЗ, 10% населення країн Європи (разом із Росією) отримали перше щеплення, і лише 4% — повний курс. Бретон захистив зусилля ЄС в розгортанні вакцинації, вказуючи на проблеми з поставками доз від AstraZeneca.

«Якби ми отримали 100% вакцин AstraZeneca, які належать нам за контрактом, сьогодні ЄС міг би бути за вакцинацією на рівні Великої Британії. Я можу підтвердити, що ця прірва повністю пов’язана з невдачею у поставках з боку AstraZeneca», — сказав єврокомісар.

Зокрема, сьогодні в компанії Johnson & Johnson заявили, що постачати 200 мільйонів однодозових вакцин почнуть із 19 квітня.