В Італії усіх медиків зобов’язали вакцинуватися від коронавірусу. Інакше їм погрожують звільненням

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі видав указ про обов’язкову вакцинацію від коронавірусу всіх медиків і фармацевтів. Інакше на них чекає звільнення.

Про це пише The New York Times.

«Метою заходу є максимальний захист, як медичного персоналу, так і тих, хто перебуває в середовищі, в якому можуть бути більш схильні до ризику зараження», — зазначили в уряді.

Італія стикнулася з проблемою, як і більшість країн Європи, що значна кількість медиків відмовляється від вакцинації. Однак з’являються прецеденти, що лікарі, які відмовилися робити щеплення, потім заражаються коронавірусом і заражають інших людей.

«Абсолютно неприйнятно, що нещеплені працівники контактують із хворими», — підкреслив Драгі.

В Італії першій у Європі почався масштабний спалах коронавірусу, коли медичні заклади у деяких регіонах не витримували навантажень і багато людей помирало. Тоді всі медики були героями для італійців, і останні новини про те, що в деяких лікарнях лише 15% лікарів вакцинувалися, стали шоком для країни.

Водночас юристи зазначають, що подібні укази можуть бути визнані неконституційними через порушення основних прав людини, зокрема права на відмову від лікування, а також італійського закону про конфіденційність. Однак у 2017 році Конституційний суд в Італії вже став на бік уряду у питанні вакцинації і визнав деякі щеплення для дітей обов’язковими, а також заборонив невакцинованим дітям ходити до школи.

Також на півночі Італії місцевий суд дозволив будинку для літніх людей у примусовому порядку відправити в оплачувану відпустку медичних працівників, які відмовилися від вакцинації.

  • Італія першою у Європі стикнулася із масовим поширенням коронавірусу. Найбільше постраждали північні регіони країни. Темпи поширення хвороби були найшвидшими в Європі, а смертність була доволі високою. Увесь 2020 рік в Італії було найбільше зафіксованих випадків зараження коронавірусом у Європі, але під кінець року її обігнали Франція та Велика Британія.
  • Станом на 1 квітня країна перебуває на 7 місці у списку країн за кількістю виявлених випадків ковіду. Загалом там з початку пандемії хворобу діагностували у 3,5 мільйона людей, майже 110 тисяч померли.