Євросоюз з літа запроваджує паспорти вакцинації. Отримання такого документа буде добровільним

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз з літа запроваджує паспорти вакцинації. Отримання такого документа буде добровільним

Скриншот / La Chaîne Info

З 15 червня в країнах Європейського Союзу будуть діяти санітарні сертифікати, що містять інформацію про щеплення, результати ПЦР-тестів та іншу інформацію для полегшення подорожей під час пандемії коронавірусу. Про це заявив єврокомісар Тьєррі Бретон, який опікується питанням вакцин у блоці, передає La Chaîne Info.

За словами чиновника, документ можна буде скачати на смартфон або роздрукувати. Він буде містити біометричні дані, тип вакцини, якою робили щеплення, наявність антитіл, інформацію про те, чи хворіла людина на коронавірус тощо.

«Паспорт» не буде обов’язковим, і людям, які відмовляються від щеплення, запропонують інші опції — зокрема в ЄС розгорнуть експрес-тести для подорожей літаком.

«Ті, хто не хоче отримувати сертифікат, зможуть і далі користуватися можливосями, які ми запропонуємо. Якщо вони зобов’язані мати санітарний статус для вʼїзду, в них буде можливість пройти більш швидкі тести», — сказав Бретон.

При цьому документ Єврокомісії про вакцинний сертифікат зазначає, що люди без цього «паспорта» можуть бути відправлені на карантин, якщо це виправдано з огляду на захист громадського здоров’я.

Громадяни країн ЄС отримають такі документи від своїх урядів. За словами Бретона, мета «паспорта вакцинації» — «отримати нормальне життя, можливість пересуватися без ризику для себе та навколишніх».

«Це ціна туристичного сезону, співставна з минулорічним», — підкреслив єврокомісар.