В ЄС представили проєкт цифрового сертифікату вакцинації від коронавірусу для подорожей

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Єврокомісія представила проєкт цифрового сертифікату про вакцинацію від коронавірусу, який буде містити дані громадян країн ЄС про зроблене щеплення, зданий тест і наявність антитіл, а також про одужання від COVID-19.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

Зелений «паспорт» вакцинації повинен полегшити пересування європейців всередині Євросоюзу, але не він буде обовʼязковим.

«Це загальноєвропейський підхід до видачі, перевірки та прийняття сертифікатів для полегшення вільного пересування всередині ЄС, який заснований на недискримінації та суворій повазі основних прав громадян ЄС», — йдеться в заяві.

Сертифікат хочуть впровадити в країнах ЄС до середини червня. Він буде видаватися безкоштовно в цифровому та паперовому форматах. Особисті дані, крім імені, дати народження, він містити не буде. Кожен сертифікат буде мати свій QR-код.

Також Єврокомісія розглядає можливість визнання сертифікатів, виданих країнами, які не входять до складу Євросоюзу. Крім того, країни ЄС «отримають право поширити дію цього документа на мандрівників, які щеплені іншими вакцинами, крім дозволених в ЄС».