FT: Єврокомісія у березні представить перший проєкт COVID-паспортів. Вони міститимуть інформацію про вакцинацію, одужання або ПЛР-тести

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейська комісія направила країнам — членам ЄС перший проєкт та основні принципи запровадження COVID-паспортів.

Деталі цього дізналося видання Financial Times.

У березні план про введення таких паспортів презентують публічно. У ЄС прагнуть якомога швидше їх запровадити, щоб встигнути до початку туристичного літнього сезону. На цьому акцентують увагу низка європейських країн, економіка яких залежить від туризму.

Очікується, що запровадження таких паспортів допоможе відновленню сполучення як усередині ЄС, так і з третіми країнами. За попереднім планом, у COVID-паспортах буде інформація про три критерії:

  • дати вакцинації від коронавірусу;
  • результати ПЛР-тесту, якщо людина ще не вакцинувалася;
  • дата одужання від коронавірусу, якщо людина перехворіла.

Водночас є і перешкоди для цього плану Європейської комісії. Одна з них — чи визнавати вакцинацію препаратами, які не зареєстровані Європейським агентством з лікарських засобів. Угорські представники наполягають, щоб ЄС визнавав такі вакцини.

Ще однією перешкодою стане те, що більшість молодих та здорових людей перебувають в останніх чергах вакцинації і не встигнуть її отримати до початку туристичного сезону.

  • У Європейському Союзі готуються ухвалити стратегічний документ із планом щодо вакцинації та подальшої боротьби з коронавірусом у 2021 році. У ньому вони ставлять амбітну мету — вакцинувати 70% населення до літа.
  • Український уряд розглядає можливість запровадити міжнародне свідоцтво про вакцинацію, передбачене міжнародними медико-санітарними правилами Всесвітньої організації охорони здоров’я. Свідоцтво буде потрібно для перетину державного кордону України, але його схвалять лише після того, як отримають дані про ефективність вакцин від коронавірусу.