Bloomberg: ЄС ставить за мету вакцинувати 70% населення до літа. Також планують змінити підходи до закриття кордонів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Bloomberg: ЄС ставить за мету вакцинувати 70% населення до літа. Також планують змінити підходи до закриття кордонів

Tim Reckmann / Flickr

У Європейському Союзі готуються ухвалити стратегічний документ із планом щодо вакцинації та подальшої боротьби з коронавірусом у 2021 році. У ньому вони ставлять амбітну мету — вакцинувати 70% населення до літа.

Про це пише Bloomberg з посиланням на проєкт документу.

У ньому також йдеться, що для досягнення цієї мети потрібно визначити і проміжні цілі. Першою такою проміжною ціллю буде вакцинація 80% медичних та соціальних працівників, а також людей, старших за 80 років, до березня.

Окремо Європейська комісія зазначає, що до кінця січня погодить з країнами-членами протокол сертифікатів про вакцинацію, які зможуть використовуватися у ЄС. Такі сертифікати зможуть замінити вимоги до проведення тестів на коронавірус та самоізоляції.

Найбільше цю ідею просувають залежні від туризму країни-члени ЄС, такі як Греція або Іспанія. Вони не готові втрачати прибутки ще й під час літнього сезону 2021 року, тому наполягають на якомога швидшій вакцинації. Водночас інші країни, такі як Франція, виступають проти, тому що існують певні обмеження у поставках вакцин.

Загалом ЄС уклав угоди на придбання 2,3 мільярда доз вакцин від коронавірусу. 600 мільйонів мають поставити компанії Pfizer та BioNTech, 405 мільйонів — компанія CureVac, по 400 мільйонів — AstraZeneca та Johnson and Johnson, а також 300 мільйонів від Sanofi-GSK і 160 мільйонів від Moderna. Наразі у ЄС сертифіковані лише вакцини від Pfizer та Moderna.

У документі є також інші рекомендації. Зокрема, у ЄС планують вийти на рівень визначення геному не менше 5% (а краще 10%) усіх позитивних тестів на коронавірус для виявлення нових штамів, активне поширення використання швидких тестів, а також заміну загальної заборони на поїздки «більш прицільними заходами».