У Pfizer заявили про сповільнення темпів поставок вакцини. Країни — члени ЄС обурилися і змусили компанію реагувати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Американська фармкомпанія Pfizer повідомила своїм клієнтам, що уповільнить темпи поставок вакцини від коронавірусу. Це викликало обурення у деяких країн-членів ЄС.

Про це пише Reuters.

Першими про це повідомили в норвезькому Інституті громадського здоров’я. Їм надійшов лист від Pfizer про тимчасове сповільнення поставок для оновлення потужностей.

«Ми отримали це повідомлення сьогодні… Ми очікували 43 875 доз вакцини наступного тижня. Зараз виглядає так, що ми отримаємо 36 075 доз», — заявили в Норвегії.

У компанії це пояснили тим, що хочуть зробити оновлення і пришвидшити темпи виробництва вакцини. Це дозволить підвищити заплановані обсяги виробництва з 1,3 мільярда на рік до 2 мільярдів.

Таке рішення обурило низку країн — членів ЄС. Шість держав з півночі ЄС та країни Балтії (Данія, Швеція, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва) написали спільного листа до Європейської комісії, в якому назвали затримки із поставками вакцини неприйнятними.

«Ця ситуація неприйнятна… Це не лише впливає на запланований графік вакцинації, але й зменшує довіру до процесу», — зазначають міністри закордонних справ цих країн.

У зв’язку з цим очільниці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн довелося екстрено зв’язуватися з Pfizer з цього питання. Вона розповіла, що отримала запевнення від компанії, що усі вакцини будуть доставлені вчасно та відповідно до графіку.

«Як і багато хто з вас, я отримала сьогодні звістку про те, що Pfizer оголосила про затримки. Я негайно зателефонувала генеральному директору Pfizer... Він запевнив мене, що всі гарантовані дози першого кварталу будуть доставлені в першому кварталі», — підкреслила вона.

  • Німецька фармакологічна компанія BioNTech розширила прогноз обсягів виробництва спільної з американською компанією Pfizer вакцини від коронавірусу.
  • Раніше Всесвітня організація охорони здоровʼя внесла вакцину від коронавірусу компаній Pfizer і BioNTech до переліку препаратів, рекомендованих для екстреного використання.
  • Європейський Союз з 27 грудня почав масову вакцинацію населення від коронавірусу. Щеплення роблять препаратом від Pfizer і BioNTech. Саме їхню вакцину нещодавно схвалив регулятор ЄС.