FT: Австрія, Словенія та Чехія не отримають додаткових вакцин від ЄС, тому що погрожували заблокувати закупівлю

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
FT: Австрія, Словенія та Чехія не отримають додаткових вакцин від ЄС, тому що погрожували заблокувати закупівлю

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Австрію, Словенію та Чехію виключили з програми Євросоюзу щодо надання додаткових мільйонів доз вакцин від коронавірусу. Ці країни на чолі з Віднем критикували систему надання вакцин з розрахунку за кількість населення й погрожували заблокувати закупівлю нових доз — врешті їх виключили з угоди.

За результатами міжурядових переговорів, 2,85 млн доз вакцин Pfizer-BioNTech дістануть лише Естонія, Латвія, Хорватія, Словаччина та Болгарія, пише Financial Times.

Під час переговорів між урядами 24 країн-учасниць ЄС щодо розподілу доз, закуплених для допомоги найбільш постраждалим членам блоку на тлі чергової хвилі спалахів коронавірусу та локдаунів, трійка країн на чолі з Австрією заблокувала розподіл, щоб дістати більшу частку вакцин.

Австрійський канцлер Себастьян Курц, якому не подобалась чинна система розподілення, вимагав більш «справедливої», і звинувачував інші країни в укладанні секретних договорів з фармацевтичними гігантами.

Німеччина дорікнула йому тим, що Австрія вимагає більше доз, маючи найвищі показники вакцинації серед усіх членів ЄС, в той час як менш заможні східні країни блоку відстають, оскільки закупили більш дешеву розробку AstraZeneca-Oxford, поставки якої затримуються.

Протягом переговорів Курц розізлив інших лідерів блокуванням замовлення 100 млн додаткових доз Pfizer-BioNTech, якщо Австрія не отримає з них десяту частину. Цей крок провалився, і трійку країн-дисидентів виключили з угоди.

«Відень програв суперечку, втратив добру волю і втратив друзів через свої вибрики. Цей епізод і відсутність солідарність з боку Відня буде нелегко забути», — сказав євродипломат, який побажав залишитись анонімним.

У фіналі домовленості, 10 млн доз роздадуть всім країнам в розрахунку за кількістю населення. Однак 19 країн-членів ЄС відмовляться від своєї долі на користь найбільш постраждалих. Таким чином Болгарія дістане 1,1 млн доз, Хорватія — майже 700 тис., Словаччина — 600 тис., Латвія — 376 тис., а Естонія — 41 тис.

Прем’єр-міністр Португалії (що головує в ЄС) Антоніу Кошта допоміг затвердити рішення, яке дозволить вакцинувати щонайменше 45% населення країн блоку вже в перший літній місяць.

Зазначається, що суперечка поглибить розкол через поставки вакцин всередині ЄС, оскільки уряди перебувають під тиском через намагання стримати зростання захворюваності, і блок погрожує заборонити експорт доз.

Австрія вже звернулася до Росії щодо закупівлі її розробки «Супутник V», аби поповнити свої запаси вакцин. У четвер канцлер Курц заявив, що Відень зробить закупку російських доз вже наступного тижня, хоча європейський регулятор лікарських засобів не виніс свого вердикту щодо цієї вакцини.

Як повідомляє České noviny, Австрія передасть Чехії 30 тис. своїх доз вакцин на знак солідарності після того, як, за словами канцлера Курца, ЄС зазнав невдачі в спробі усунути нерівність у розподілі. Австрійський лідер також закликав інші країни блоку зробити для Чехії те ж саме.