Загострення на Донбасі: міністр Кулеба закликав главу ОБСЄ відкрити додаткові передові патрульні бази на кордоні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив телефоном із главою ОБСЄ Анн Лінде загострення ситуації на Донбасі та в Криму, зокрема стягування російських військ до кордону з Україною.

Про це повідомили у пресслужбі українського МЗС.

«Ми всі маємо залишатися дуже пильними та непохитними. Чим сильнішими будуть дипломатичні сигнали зараз, тим зрозуміліше буде для Росії, що за будь-який новий виток ескалації їй доведеться сплатити високу ціну», — закликав Кулеба.

Також він наголосив на важливості відкриття додаткових передових патрульних баз ОБСЄ вздовж неконтрольованої ділянки українсько-російського державного кордону.

«У наступні тижні важливо пильно стежити за кожним кроком Росії. І якщо є зараз місце, де ця увага потрібна більше, ніж будь-де, то це саме неконтрольована ділянка кордону між Україною та Росією», — зазначив міністр.

Особливу увагу Кулеба звернув на посилення протягом останніх тижнів російської пропаганди, зокрема системні спроби поширення дезінформації про нібито підготовку України до військової ескалації. Очільник МЗС України запевнив Лінде, що звинувачення не мають нічого спільного із дійсністю.

Зі свого боку голова ОБСЄ запевнила у подальшій незмінній підтримці територіальної цілісності та суверенітету України, а також зміцнення узгодженого в липні 2020 року припинення вогню.

Окрім цього, сторони обговорили шляхи вирішення проблемних безпекових та гуманітарних питань у зоні російсько-українського збройного конфлікту, а також перебіг підготовки до інавгураційного саміту «Кримської платформи».