ОБСЄ очолила представниця Швеції, яка назвала пріоритетом врегулювання конфлікту на Донбасі. Її візит до Києва має відбутися вже в січні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
ОБСЄ очолила представниця Швеції, яка назвала пріоритетом врегулювання конфлікту на Донбасі. Її візит до Києва має відбутися вже в січні

Kristian Pohl / The Government Offices of Sweden

З 1 січня Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) очолило Королівство Швеція.

Про це повідомили у пресслужбі ОБСЄ.

Нова голова Організації, міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде заявила, що зосередить свої зусилля на захисті порядку європейської безпеки, вирішенні затяжних конфліктів і зміцненні демократії та гендерної рівності.

«Тривалі конфлікти і кризи в регіоні ОБСЄ, як-от ситуації, що ми спостерігаємо в Білорусі, в Україні і навколо неї, а також зростання напруженості навколо Нагірного Карабаху, вимагають постійної і загальної уваги з боку нашої організації. Звісно, це буде в нашому порядку денному на початку року», — сказала вона.

Окрім цього, Лінде зазначила, що 14 січня докладно представить свою програму Постійній раді ОБСЄ.

За даними офіційного каналу Української делегації для участі у Тристоронній контактній групі у Telegram, свій перший закордонний візит як очільниця ОБСЄ Анн Лінде планує здійснити саме до України.

«Очікуємо на неї в Києві вже цього місяця. Розраховуємо, що цей візит буде важливою нагодою чинній голові ОБСЄ побачити на власні очі наслідки тривалої збройної агресії та тимчасової окупації Російською Федерацією частин території України», — наголосили в делегації.

Також з початком головування в ОБСЄ Лінде привітав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«З нетерпінням чекаю зустрічі з вами в Києві й обговорення спільних зусиль щодо подальшого захисту порядку європейської безпеки», — написав він на своїй сторінці у Twitter.