ТКГ провела останнє засідання у 2020 році. Представник Росії на нього не з’явився

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ТКГ провела останнє засідання у 2020 році. Представник Росії на нього не з’явився

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Тристороння контактна група для врегулювання ситуації на Донбасі провела останнє засідання у 2020 році. На ньому був відсутній представник Росії Борис Гризлов.

Про це пише пресслужба української делегації у ТКГ.

«Українська делегація знову нагадала про свою позицію — основою врегулювання є весь комплекс домовленостей, досягнутих в рамках Нормандського формату, а також Мінські домовленості як такі, і підтверджує свою готовність продовжити послідовно працювати для їх реалізації, для чого, зокрема, і запропонувала свій «План спільних кроків», — йдеться у повідомленні.

Також українська делегація наполягала на доступі представників Червоного Хреста до утримуваних на окупованій території осіб, розблокуванні роботи нових КПВВ та фіналізації домовленостей про нові ділянки розмінування та розведення військ.

Водночас представник окупованих територій в українській делегацій Сергій Гармаш повідомив, що бойовики блокують обмін полоненими, тому що вимагають процесуального очищення для дев’яти людей, яких передали на окуповані території під час попереднього обміну.

«Очистити» їх без їхнього бажання або присутності ми юридично не можемо, а їхнє бажання та місцеперебування невідоме не тільки нам, а й їхнім адвокатам ... Та сторона це знає, але використовує як привід, щоб блокувати обмін», — пояснив він.

Також нарешті стали відомі технічні умови, які висувала російська сторона для розблокування роботи КПВВ у Щасті та Золотому. Україна провела експертизу мосту у Щасті, щоб упевнитися у безпеці його для проїзду автомобілями, і готова дозволити автомобільний перетин цього КПВВ. Також у Золотому Україна погодилися своїм коштом облаштувати місце для розвороту автобусів у сірій зоні протягом п’яти днів.

«Через 5 днів у російських представників ОРЛО не залишиться приводів не відкрити КПВВ», — вважає Гармаш.