Україна в ТКГ відреагувала на бойовиків в Радбезі ООН. Представник РФ визнав війну на Донбасі конфліктом країн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Українська делегація у Тристоронній контактній групі заявила, що спроба Росії легітимізувати представників бойовиків, використавши для цього «формулу Арріa» Ради безпеки ООН, була націлена на зміну процесу врегулювання конфлікту на Донбасі.

«РФ намагається легітимізувати свої маріонеткові утворення шляхом залучення їх на вищі міжнародні майданчики, зокрема ООН, і шляхом можливого проведення псевдореферендуму [...] і кваліфікувати цей процес як «справжнє виконання Мінських домовленостей», — заявили в ТКГ.

Делегація вважає, що керівництво РФ перейшло до відкритого шантажу міжнародного співтовариства. Зокрема, Росія таким чином намагається дискредитувати роль Франції та Німеччини «як активних і послідовних учасників «нормандського формату».

Делегація розцінює дії Росії як передостанній крок до нехтування міжнародним правовим полем, що може закінчитися повною її ізоляцією з боку міжнародного співтовариства.

Українська сторона окремо зазначила, що на засіданні Радбезу 2 грудня представник Росії Василь Небензя публічно назвав війну на Донбасі «політичним конфліктом між Росією і Україною», а не «внутрішнім конфліктом». «It is not a domestic conflict in Ukraine, it is a political conflict between Russia and Ukraine [це не внутрішній конфлікт в Україні, це — політичний конфлікт між РФ і Україною]», ㅡ процитували в ТКГ його слова.

  • Напередодні стало відомо, що Росія намагалася легітимізувати представників бойовиків через Раду безпеки ООН. У МЗС України заявили, що її план був зірваний. Засідання з бойовиками обіцяли бойкотувати не тільки Україна, але й США, Сполучене Королівство, Франція, ФРН, Естонія та Бельгія.
  • 25 листопада українська делегація в ТКГ повідомляла, що РФ у ТКГ відмовилася брати на себе відповідальність за «план» бойовиків щодо Донбасу, а представники ОБСЄ на переговорах підіграють Росії.