МЗС: Україна зірвала спробу Росії легітимізувати бойовиків «ЛДНР» у Радбезі ООН

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна разом із партнерами зірвала спробу Росії легітимізувати представників окупованих територій Донбасу, використавши для цього «формулу Арріa» Ради Безпеки ООН.

Так він відреагував на новини у російських ЗМІ про те, що бойовики «ДНР» та «ЛНР» виступлять на засіданні Радбезу ООН 2 грудня.

«Засідання бойкотуватимуть не лише Україна, а і США, Сполучене Королівство, Франція, ФРН, Естонія і Бельгія. Тобто всі, крім Росії, країни-учасниці ОБСЄ, які входять сьогодні в Радбез. Це важливий сигнал, адже ОБСЄ бере участь у переговорному процесі в рамках Тристоронньої контактної групи», — наголосив Кулеба в коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

Глава МЗС зазначив, що завдяки принциповій позиції українських партнерів у Радбезі ООН, російську PR-акцію навіть не транслюватимуть на офіційних ресурсах ООН. «Це чітка відповідь на спроби РФ маніпулювати міжнародними майданчиками та форматами для поширення своєї пропаганди», — наголосив Кулеба.

Раніше російські ЗМІ повідомили про те, що представники «ДНР» і «ЛНР» виступлять на засіданні Ради безпеки ООН 2 грудня, використавши «формат Арріa». Зокрема, про засідання написало російське інформагентство Интерфакс з посиланням на так зване «МЗС ДНР». Там вказали, що темою зустрічі буде «Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод 2015 року з врегулювання в Україні».

У Росії повідомили, що учасниками зустрічі, крім двох представників бойовиків з «ДНР» та «ЛНР», також буде політолог, директор «Київського центру політичних досліджень і конфліктології» Михайло Погребинський, який раніше працював радником глави Адміністрації президента Медведчука та у виборчому штабі на той час кандидата у президенти Януковича. Зараз активно виступає на телеканалах «112 Україна» та «ZIK».

Що передбачає «формула Арріа»?

Засідання за «формулою Арріа» має характер неформальних конфіденційних зустрічей, яке не є засіданням Ради Безпеки ООН і скликається за ініціативою його члена або членів. Ці засідання не проводять у залі Ради Безпеки ООН, а співробітники секретаріату не беруть участі в таких заходах.

На ці засідання запрошуються зазвичай ті, хто не має права брати участь в офіційних засіданнях Ради Безпеки, — громадський сектор, представники меншин, інші недержавні субʼєкти.

Тобто 2 грудня буде неформальна та неофіційна зустріч в онлайн-режимі між проросійськими бойовиками та представниками Росії.

  • Радник української делегації у Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Олексій Арестович заявив, що політичні радники вже ведуть практичну роботу з підготовки саміту «нормандської четвірки» у 2020 році. Він додав, що на засіданні ТКГ українська делегація запропонувала провести до 24 грудня обмін полоненими.