Хомчак доповів у Раді про ситуацію на Донбасі: Бойовики постійно провокують, Україна у відповідь нарощує сили

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Хомчак доповів у Раді про ситуацію на Донбасі: Бойовики постійно провокують, Україна у відповідь нарощує сили

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Росія продовжує підтримувати бойовиків на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, надсилати їм боєприпаси та пальне. Бойовики своєю чергою продовжують провокувати Збройні сили України, які готові до адекватної відповіді.

Про це головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак заявив під час виступу в Раді.

З початку року з території Росії на окуповані території Донецької та Луганської областей доставили 19 тисяч тонн пального, 335 тонн боєприпасів, 35 автомобілів, 3 танки та реактивні системи залпового вогню. Окрім цього, в ОРДЛО перебуває апарат військових радників та інструкторів ЗС РФ загальною чисельністю понад 2 тисячі людей. Також на території Ростовській області додатково утримуються до 12 батальйонів тактичних груп із боєготовністю 1—2 доби.

Аби своєчасно реагувати на провокації Росії, Міноборони України вирішило збільшити число військових угруповань на Донецькому, Луганському та Кримському напрямках.

Хомчак наголосив, що противник періодично, грубо порушуючи режим припинення вогню, збільшує вогневу активність із застосовуванням зброї, що заборонена Мінськими домовленостями. Зокрема, йдеться про артилерію 122 калібру та міномети 82 мм і 120 мм.

Також противник посилює передові підрозділи розвідкою і снайперами та тренує особовий склад з інструкторами з Росії. Окрім цього, бойовики тримають у готовності чергові підрозділи артилерії, зокрема в населених пунктах, а вночі демонстраційно переміщують військову техніку.

Головнокомандувач наголосив, що окупанти систематично провокують ЗСУ, ведучи вогонь з населених пунктів, обʼєктів інфраструктури та культурної спадщини. Хомчак додав, що Збройні сили України готові до адекватної відповіді в разі ескалації та ускладнення воєнно-політичної та стратегічної ситуації.

Також, за його словами, останнім часом Росія (під виглядом занять і підготовки до навчань «Запад-2021») нарощує війська поблизу кордону України — у Брянській, Воронезькій областях та на території тимчасово окупованого Криму.