Меркель та Макрон провели розмову з Путіним: обговорили ситуацію на Донбасі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон та президент Росії Володимир Путін провели телефонну розмову у форматі відеоконференції, зокрема обговорили ситуацію на Донбасі.

Про це повідомили у пресслужбі Єлисейського палацу.

Лідери Франції та Німеччини наголосили, що Росія повинна взяти на себе зобовʼязання забезпечити режим припинення вогню на Донбасі.

«Була підкреслена необхідність того, щоб Росія взяла на себе тверде зобовʼязання по стабілізації режиму припинення вогню в Україні та виробленні шляхів виходу з кризи у відповідності з Мінськими домовленостями», — наголосили у пресслужбі Єлисейського палацу.

Макрон і Меркель також порушили питання засудженого російського опозиціонера Олексія Навального. Вони наголосили на необхідності дотримання його прав відповідно до Європейської конвенції про права людини.

Крім того, під час розмови обговорили ситуацію в Білорусі та можливу співпрацю у сфері вакцин, яка залежатиме від схвалення російської вакцини «Супутник V» Європейським агентством з лікарських засобів.

  • Нагадаємо, 26 березня бойовики на Донбасі обстріляли з мінометів українські позиції неподалік Шумів, унаслідок чого четверо бійців ЗСУ загинули. У штабі ООС заявили, що українські військові завдали удару у відповідь. За даними джерел «Бабеля», українські військові перевіряли власні мінні поля. Їх помітили бойовики та відкрили вогонь.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що через вбивство українських військових найближчим часом проведе розмови з усіма лідерами «нормандської четвірки». У Кремлі заявили, що Путін поки не планує розмову з Зеленським.