Кремль пообіцяв «додаткові заходи» в разі посилення військ НАТО навколо України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що РФ готова вжити «додаткових заходів», якщо війська США зʼявляться на території України або НАТО почне посилювати оборону в сусідніх з нею країнах.

Так Пєсков відреагував на обіцянку голови Пентагону надати підтримку Україні в разі ескалації російської агресії та на заклик Києва підвищити боєготовність військ НАТО навколо України, передає Інтерфакс.

«Такий розвиток сценарію призвів би до подальшого зростання напруженості поблизу російських кордонів. І, звичайно, це вимагає додаткових заходів від російської сторони для її безпеки», — сказав Пєсков.

Про які саме заходи йдеться — він не уточнив. «На наш жаль, дійсність дуже лякає на лінії зіткнення. Провокації з боку Збройних сил України мають місце, вони не поодинокі, а множинні», — додав Пєсков.

На пропозицію української сторони з 1 квітня почати перемирʼя на Донбасі Пєсков відповів, що «Росія не може його забезпечити», оскільки «не є учасницею» війни.

Водночас секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов на зустрічі з повноважним послом Канади в Україні Ларисою Ґаладзою зазначив, що РФ не має наміру припиняти спроби дестабілізувати ситуацію.

Сторони також обговорили російський вплив на сусідню Білорусь і підготовку до російсько-білоруських навчань «Захід-2021». Данілов заявив, що РНБО розробляє різні сценарії реагування на розвиток подій.

Посол Канади зі свого боку заявила про незмінність підтримки України шляхом санкційної політики проти РФ.