Глава МОЗ Степанов: Україна протягом весни отримає майже 5 млн доз вакцини. І ще може замовити 15 млн

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава МОЗ Степанов: Україна протягом весни отримає майже 5 млн доз вакцини. І ще може замовити 15 млн

УНІАН

Протягом двох місяців — квітня й травня — Україна повинна отримати 4,9 млн доз вакцини від коронавірусу. Про це міністр охорони здоровʼя Максим Степанов заявив під час засідання уряду.

Окрім цього, ще країна має потенційно отримати щонайменше 1,5 мільйона доз: «Це наші домовленості з ЄС щодо отримання вакцин, які нам обіцяють найближчим часом відправити. Всі ці вакцини ми повинні отримувати або по прямих контрактах, або за COVAX».

Міністр переконаний, що Україна ще укладе контракт на щонайменше 15 мільйонів доз вакцини і тоді, якщо додати 22 млн доз про які домовились, буде 37 млн доз — «це отримаємо протягом цього року, аби вакцинувати переважну більшість дорослого населення України».

Нагадаємо, що Україна 23 лютого отримала першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca. Очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax (окремо Степанов анонсував можливе отримання ще 5 млн доз цього препарату) і майже 2 мільйони доз китайської компанії Sinopharm (вже отримали 215 тисяч доз). За програмою COVAX Україна розраховує отримати 1 мільйон 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.

  • В Україні з 24 лютого до 30 квітня діє адаптивний карантин, який запроваджували раніше. 9 березня глава МОЗ заявив, що в Україні розпочалася третя хвиля пандемії коронавірусу, характерна розповсюдженням більш небезпечних штамів. Піку пандемії очікують наприкінці квітня. Станом на 31 березня в Україні прищепили 231 564 людини, завершили вакцинацію (тобто отримали дві дози) двоє людей.