Вакцина Novavax показала ефективність 96,4%. Україна чекає партію у 10 мільйонів доз

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Вакцина від коронавірусу американської компанії Novavax показала ефективність 96,4% проти початкового штаму і 86,3% проти «британського» штаму.

Про це пише Reuters з посиланням на заяву біотехнологічної компанії.

Третя фаза випробувань вакцини NVX CoV2373 проходила у Великій Британії. У дослідженні брали участь понад 15 тисяч осіб у віці від 18 до 84 років. 27% цієї групи були старше 65 років.

У Novavax зазначили, що при тяжкому перебігу хвороби препарат продемонстрував 100% ефективності.

При цьому в ПАР в окремому випробуванні ефективність NVX CoV2373 становила лише 55%. Там переважає штам 501Y.V2, який схожий на «британський» і поширюється швидше за звичайний варіант.

  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію з 500 тисячами доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз цієї самої компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.
  • «Британський» штам виявлено далеко за межами Сполученого Королівства, зокрема в Польщі та Україні. За попередніми даними, він передається на 70% швидше, а також заражає набагато більше дітей. 9 березня в Німеччині виявили його комбінацію з «південноафриканським» штамом.
  • Дослідження показали, що «британський» штам смертоносніший за інші на 64%. Компанії Pfizer і Moderna запевняють, що їхні вакцини ефективні проти «британського» штаму. Pfizer каже, що й проти «південноафриканського». AstraZeneca свою ефективність проти «південноафриканського» штаму не показала — ПАР планує продати всю партію.