Компанії Pfizer і BioNTech заявили, що їхня вакцина ефективна проти «британського» й «африканського» штамів коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Компанії Pfizer і BioNTech заявили, що їхня вакцина ефективна проти «британського» й «африканського» штамів коронавірусу

Getty Images / Bloomberg / Contributor

Німецька компанія BioNTech, яка разом з американською Pfizer розробила вакцину від коронавірусу, заявила, що їхній препарат ефективний проти «британського» й «африканського» штамів.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

«Британський» штам і той, що завезли з Південно-Африканської Республіки, — різні, але вони мають спільну мутацію N501Y.

Щоб визначити, чи можуть організми людей, які вже отримали вакцину Pfizer — BioNTech, нейтралізувати ковід з мутацією N501Y, у лабораторії відтворили цю мутацію. У результаті експерименту препарат нейтралізував коронавірус як з N501Y, так і без неї.

У компанії зазначили, що готові змінити вакцину, якщо COVID-19 продовжить мутувати.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄС подвоює попереднє замовлення вакцини BioNTech — Pfizer до 600 мільйонів доз.

  • Вакцина від коронавірусу американської компанії Pfizer і німецької компанії BioNTech показала ефективність 95%.
  • Вакцинацію цим препаратом почали проводити у США (були першими), Великій Британії та Канаді. Європейський Союз із 27 грудня теж розпочав масову вакцинацію населення препаратом Pfizer — BioNTech. Саме їхню вакцину схвалив регулятор ЄС.
  • У Великій Британії у грудні повідомили про новий штам коронавірусу. Він має 22 зміни в генетичному коді та, за попередніми даними, передається на 70% швидше й заражає значно більше дітей, аніж раніше. Мутований штам вже поширився за кордон.