«Британський» штам коронавірусу має 22 мутації — удесятеро більше за інші. Імовірно, він зʼявився у хворого зі слабким імунітетом

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Виявлений у Великій Британії штам коронавірусу має 22 мутації, хоча зазвичай один штам відрізняється від іншого однією-двома змінами.

Про це британська вчена-вірусолог, яка завідує кафедрою інфекційних хвороб і кафедрою вірусології грипу в Імперському коледжі Лондону, Венді Барклай розповіла у коментарі BBC.

«Це свого роду тривожний дзвінок. Біологічно можливо, що вірус міг змінити свою поведінку через ці мутації», — додала Барклай й пояснила, що тепер важливо зрозуміти, чи ефективні вакцини проти нього.

BBC поговорило з іншими науковцями з приводу нового штаму. Зʼясувалось, що в нього є мутації, які впливають на піковий білок — це основна «зброя» коронавірусу для мобілізації його вірусної ДНК. Деякі інші мутації збільшують здатність вірусу інфікувати клітини.

Пояснити незвичну кількість мутацій можна тим, що, імовірно, штам виник у пацієнта з ослабленою імунною системою, яка не змогла перемогти вірус. Замість цього організм став вдалим середовищем для його мутації. Вважається, що цей штам або зʼявився у пацієнта у Великій Британії, або був імпортований з країни з більш низькою здатністю відстежувати мутації.

Науковці припускають, що наявні вакцини можуть бути ефективними проти нового штаму — вони викликають імунну відповідь проти пікового білка. Вакцини навчають імунну систему атакувати кілька різних частин вірусу, тому навіть якщо частина білка мутувала, вакцини все одно повинні працювати.

«Але якщо ми дозволимо йому ще більше мутувати, тоді треба хвилюватись. Цей вірус потенційно може «втекти» від вакцини. Це може бути найбільш тривожним елементом того, що відбувається з вірусом», — зазначили вчені.

У звʼязку зі спалахом нового штаму надзвичайний комітет уряду Великої Британії збирається 21 грудня на засідання, повідомляє BBC. Окрім цього, у ЄС через це скликають термінову нараду.

Водночас 20 грудня міністр охорони здоровʼя Метт Хенкок попередив, що новий штам вірусу, який може бути на 70% заразнішим, «виходить з-під контролю». Проте підтверджень, що він викликає більш важку форму захворювання, немає.

Для того щоб стримати поширення вірусу, Британія заборонила на 48 годин кораблям залишати один з найбільших портів країни — Дувр. Ідеться про всі перевезення, які мають супровід. Пасажирів і осіб, які супроводжують вантажі, просять не приїжджати в порт.

Станом на 21 грудня деякі країни призупинили авіасполучення з Британією через новий штам коронавірусу: Нідерланди, Бельгія, Індія, Австрія, Італія, Ірландія, Німеччина, Чехія, Франція, Швеція, Латвія, Литва, Естонія, Болгарія і Канада. ЗМІ повідомляють, що таке рішення може ухвалити й Україна.

  • Новий штам коронавірусу вперше виявили у Великій Британії, повідомили про це 14 грудня. Проте згодом представники британського МОЗ заявили, що нову мутацію у країні виявили ще у вересні, але цьому не надали значення.
  • З 16 грудня Британія ввела максимальний карантин і заявила, що цей новий штам коронавірусу поширюється швидше за попередні. Утім, наразі немає підтверджень, що він викликає більш важку форму захворювання.
  • Станом на ранок 21 грудня новий штам, окрім Британії, також виявили в Бельгії, Нідерландах, Данії, Італії та Австралії. Низка країн вже закрила авіасполучення з Британією.