У ЄС скликають термінову нараду через нову мутацію коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Німеччина, яка головує у Раді Євросоюзу, проведе в понеділок, 21 грудня, у Брюсселі антикризову нараду через ситуацію з новим штамом коронавірусу. Про це повідомив офіційний представник Комітету постпредів країн ЄС Себастьян Фішер, передає Інтерфакс-Україна.

«Головування Німеччини в Раді ЄС запросило держави-члени ЄС на термінове засідання кризового механізму завтра вранці об 11:00 [12:00 за Києвом]», — повідомив Фішер.

В той же час, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель напередодні також провели телефонні перемовини щодо ситуації, пише DW. У пресслужбі Єлисейського палацу підтвердили, що йшлося про стримування поширення інфікування.

Надзвичайний комітет уряду Великої Британії теж 21 грудня скликає засідання, яке проведуть через рішення низки країн обмежити транспортне сполучення з королівством. На засіданні головуватиме премʼєр-міністр країни Борис Джонсон, пише BBC.

  • Новий штам коронавірусу вперше виявили у Великій Британії й повідомили про це 14 грудня. Проте згодом представники британського МОЗ заявили, що нову мутацію у країні виявили ще у вересні, але цьому не надали значення.
  • З 16 грудня Британія ввела максимальний карантин і заявила, що цей новий штам коронавірусу поширюється швидше за попередні. Проте, наразі немає підтверджень, що він викликає більш важку форму захворювання.
  • Станом на ранок 21 грудня новий штам, окрім Британії, також виявили в Бельгії, Нідерландах, Данії, Італії та Австралії. Низка країн вже закрила авіасполучення з Британією.