Головний санлікар Ляшко: Україна отримає додатковий майже мільйон доз вакцини від Pfizer

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Головний санлікар Ляшко: Україна отримає додатковий майже мільйон доз вакцини від Pfizer

Міністерство охорони здоров'я України

Україна отримала підтвердження від ініціативи COVAX, що отримає до кінця червня додатковий майже мільйон доз вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer. Окрім цього, вже найближчими тижнями (також у межах COVAX) Україна має отримати 117 тисяч доз цього препарату.

Про це в етері програми «Мокрик по живому» на «Громадському» повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Плюс сьогодні ми отримали додатково підтвердження від глобальної ініціативи COVAX про виділення Україні ще майже одного мільйона доз вакцини Pfizer, яка буде поставлена траншами до кінця червня», — зазначив Ляшко.

Незабаром у межах COVAX Україна має отримати 117 тисяч доз Pfizer. Проте головний санлікар відмовився називати конкретну дату, оскільки «є велика кількість перемінних». За його словами, технічно вже все вирішено і залежатиме від того, як ЮНІСЕФ привезе в Україну вакцину.

Нагадаємо, що Україна домовилася про постачання понад 19 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників — якщо враховувати цей додатковий мільйон від Pfizer. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm (вже отримали 215 тисяч доз). За програмою COVAX Україна розраховує отримати 1 мільйон 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.

  • В Україні з 24 лютого до 30 квітня діє адаптивний карантин, який запроваджували раніше. 9 березня глава МОЗ заявив, що в Україні розпочалася третя хвиля пандемії коронавірусу, характерна розповсюдженням більш небезпечних штамів. Піку пандемії очікують наприкінці квітня. Станом на 31 березня в Україні прищепили 231 564 людини, завершили вакцинацію (тобто отримали дві дози) двоє людей.