Україна повернулася до адаптивного карантину. Які діють обмеження з 24 лютого?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Україна повернулася до адаптивного карантину. Які діють обмеження з 24 лютого?

З опівночі 24 лютого в Україні почав діяти адаптивний карантин, який вводили і раніше. Під час нього регіони ділять на чотири зони («зелену, «жовту», «помаранчеву» та «червону») за показниками захворюваності на коронавірус, рівнем госпіталізації та завантаженістю лікарень.

Напередодні у Міністерстві охорони здоров’я оприлюднили поділ областей за оновленими карантинними зонами:

  • у «червону» зону, де діють жорсткі обмеження, потрапили дві області — Івано-Франківська та Чернівецька;
  • у «помаранчевій» опинилися сім областей — Вінниччина, Донеччина, Житомирщина, Закарпаття, Запорізька, Луганська та Тернопільська області;
  • у «жовтій» — решта областей;
  • до «зеленої» зони не потрапила жодна з областей.

Які обмеження діють у кожній із зон?

«Зелена» зона передбачає перегляд або часткове скасування карантинних обмежень. Її можуть запровадити по всій Україні, якщо рівень захворюваності на ГРВІ та грип щонайменше у 13 областях не перевищуватиме 50% від епідпорогу, передбаченого для цієї області; коефіцієнт виявлених випадків COVID-19 не перевищуватиме 5% від кількості тестувань. У МОЗ пояснили, що враховувати будуть і показники хворих на грип, адже є люди, які не йдуть робити тести, а просто беруть лікарняний.

«Жовта» — базова для всієї країни. Це ті обмеження, які існували до 24 лютого. У цій зоні можна проводити масовий захід, але з обмеженням — одна людина на 4 квадратні метри (раніше було 5), та відвідувати заклади освіти групами понад 20 осіб. Також дозволили проводити матчі з глядачами на трибунах (не понад 50%) й закладам харчування (кафе, ресторани, бари, їдальні) працювати до 00:00 (раніше було до 23:00).

«Помаранчева» не передбачає додаткових карантинних обмежень, але сигналізує про потенційну небезпеку наближення до «червоного» рівня.

«Червона» передбачає обмеження, які були під час посиленого січневого карантину (8—24 січня) — заборонена робота закладів громадського харчування, ТРЦ, кінотеатрів, театрів, шкіл (окрім дитсадків та початкових класів). Також закритими будуть продовольчі ринки, магазини, спортзали, басейни. Працюватимуть банки, АЗС, ветеринарні клініки та магазини, аптеки, продовольчі магазини.

  • В Івано-Франківській області спостерігається надзвичайно високий рівень захворюваності на коронавірус — у багатьох населених пунктах заповненість ліжко-місць перевищила 90%. У Центральній клінічній лікарні немає вільних ліжок, госпіталізованих розміщують у коридорах та їдальнях. Головний санлікар Ляшко каже, що погіршення ситуації повʼязане з пересуванням туристів. 20 лютого в області почали встановлювати мобільний шпиталь і вже встановили 16 КПП.
  • Зараз в Івано-Франківській області призупинено роботу розважальної інфраструктури та закладів громадського харчування. У пʼяти областях (Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Житомирській та Чернівецькій) посилено контроль за дотриманням карантину.