В Україні оновили поділ на карантинні зони. У «червоній» опинились Буковина та Прикарпаття

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Україні оновили поділ на карантинні зони. У «червоній» опинились Буковина та Прикарпаття

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

В Україні оновили список «червоних», «помаранчевих» та «жовтих» областей. Їх ділили за показниками захворюваності на коронавірус, рівнем госпіталізації та завантаженістю лікарень. Про це йдеться на сайті МОЗ.

До списку «червоних» областей із найгіршою ситуацією потрапила Буковина та Прикарпаття. У регіонах будуть обмеження, які були під час січневого посиленого карантину — заборонена робота закладів громадського харчування, ТРЦ, кінотеатрів, театрів, шкіл (окрім дитсадків та початкових класів). Також закритими будуть продовольчі ринки, магазини, спортзали, басейни. Працюватимуть банки, АЗС, ветеринарні клініки та магазини, аптеки, продовольчі магазини.

У «помаранчевій» зоні 7 областей — Вінниччина, Донеччина, Житомирщина, Закарпаття, Запорізька, Луганська та Тернопільська області. Перебування у цій зоні не передбачає додаткових карантинних обмежень, але сигналізує про потенційну небезпеку наближення до «червоного» рівня.

Решта регіонів – у «жовтій». Це базовий рівень для всієї країни. Він передбачає ті обмеження, які існують зараз. Проте є певні послаблення — можна проводити масовий захід, якщо для 1 людини є 4 квадратні метри (раніше було 5) й дозволили відвідувати заклади освіти групами понад 20 осіб. Також дозволили проводити матчі з глядачами на трибунах (не понад 50%) й закладам харчування (кафе, ресторани, бари, їдальні) працювати до 00:00 (раніше було до 23:00).

Міністерство охорони здоров'я України

Регіонів у «зеленій» зоні немає.

Рішення про послаблення рівня епіднебезпеки будуть переглядати не раніше, ніж через 14 днів з дня встановлення такого рівня.

Нагадаємо, що до адаптивного карантину Україна повертається з середи, 24 лютого. Того ж дня у країні починається вакцинація від коронавірусу.

  • Зараз в Івано-Франківській області призупинено роботу розважальної інфраструктури та закладів громадського харчування. У пʼяти областях (Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Житомирській та Чернівецькій) посилено контроль за дотриманням карантину.
  • В Івано-Франківській області спостерігається надзвичайно високий рівень захворюваності на коронавірус — у багатьох населених пунктах заповненість ліжко-місць перевищила 90%. У Центральній клінічній лікарні немає вільних ліжок, госпіталізованих розміщують у коридорах та їдальнях. Головний санлікар Ляшко каже, що погіршення ситуації повʼязане з пересуванням туристів. 20 лютого в області почали встановлювати мобільний шпиталь і вже встановили 16 КПП.