Суд арештував Семена Семенченка

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Колишньому нардепу Семену Семенченку обрали запобіжний захід у справі про створення «приватної військової компанії» — його відправили під арешт на два місяці (до 24 травня) без можливості внесення застави. Про це він повідомив у Facebook.

«Це все провокація спецслужб Російської Федерації, яка хоче припинити діяльність компанії, що боролася з «ПВК Вагнера» за кордоном. Хоче, аби добровольці [війни на Донбасі] були за ґратами. Уся зброя, яка начебто була знайдена в цьому таборі, була відкопана за декілька метрів у лісі й немає до нас жодного стосунку», — заявив Семенченко.

Він наголосив, що ні в чому не винний, і додав, що свідки у справі — підставні.

Видання «Ґрати» пише, що захист Семенченка буде оскаржувати запобіжний захід.

Прокуратура (сторона обвинувачення) просила відправити його саме під варту, адже, за словами прокурора , останні два дні Семенченко переховувався від слідства, а отже існує ризик, що він буде ховатися й надалі. Також прокурор заявляв, що Семенченко, з огляду на його широкі звʼязки, може знищити докази, впливати на свідків та як керівник незаконного воєнізованого формування давати вказівки іншим підозрюваним.

Уранці 26 березня Семенченко написав у Facebook, що останні кілька днів мав вихідні, «відключив телефони, відсвяткував з бойовими товаришами день СБУ і зранку вийшов на роботу». «З подивом дізнався, що за час моєї відсутності я був оголошений СБУ найстрашнішим терористом», — зауважив Семенченко.

Пізніше цього ж дня суд арештував, але з правом на 5 млн грн застави, і Євгена Шевченка — за даними СБУ, він із Семенченком організували «ПВК»

Нагадаємо, що 24 березня СБУ повідомила, що Семенченко та «агент НАБУ» Євген Шевченко створили незаконне збройне формування — «приватну військову компанію» (ст. 260 КК). За версією слідства, Семенченко і Шевченко також є організаторами схеми з незаконного ввезення в Україну з Росії запчастин військового призначення, які згодом продавали оборонним підприємствам за завищеними цінами.