СБУ: Екснардеп Семенченко та «агент НАБУ» Шевченко організували «приватну військову компанію»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
СБУ: Екснардеп Семенченко та «агент НАБУ» Шевченко організували «приватну військову компанію»

Семен Семенченко.

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Служба безпеки України повідомила, що колишній народний депутат Семен Семенченко та «агент НАБУ» Євген Шевченко створили незаконне збройне формування — «приватну військову компанію» (стаття 260 Кримінального кодексу).

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що діяльність «приватної військової компанії» була спрямована проти основ національної безпеки. За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій.

Членів «ПВК» готували на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області — там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, навички військових бойових дій. Також частина членів військової компанії навчалася у центрах підготовки за кордоном.

Контролювали цю організацію 15 людей.

Окрім цього, за версією слідства, Семенченко та Шевченко є можливими організаторами та учасниками схеми із незаконного (поза митним контролем) ввезення до України з Росії запчастин військового призначення, які згодом продавали державним оборонним підприємствам за завищеними цінами.

Також є підтвердження участі фігурантів справи в укладанні контрактів між «ПВК» та представниками різноманітних організацій країн Близького Сходу. Були й пропозиції постачати зброю до цих країн.

Вранці Євген Шевченко повідомив у Facebook, що у нього вдома СБУ проводила обшуки — «шукала російські контрабандні товари військового призначення», але нічого не знайшла.

Правоохоронці повідомили, що під час приблизно 80 обшуків вилучили майже 5,5 тисячі набоїв різного калібру, 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26, 4 підствольних гранатомети, ручний кулемет Калашникова, 2 автоматичні гвинтівки, 7 помпових рушниць, пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин тощо.