«Слідство.Інфо»: «ПВК Семенченка» працювала в інтересах Коломойського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Приватна військова компанія, яку повʼязують з колишнім нардепом Семеном Семенченком і «агентом НАБУ» Євгеном Шевченком, працювала в інтересах олігарха Ігоря Коломойського.

Про це йдеться в розслідуванні «Слідства.Інфо».

За даними розслідувачів, в лютому 2021 року підконтрольна Семенченку організація «Донкорп Україна» брала участь у перестрілці на київському будмайданчику по вулиці Казимира Малевича. Один з мікроавтобусів, який затримала поліція після інциденту, належить «Донкорпу». Саме будівництво повʼязане із другом та бізнес-партнером Коломойського Михайлом Кіперманом.

Замовниками будівництва офіційно є фірми «Де Резорт Девелопмент» і «Будівельне обʼєднання «Мрія». Дані держреєстру говорять про те, що власники «Мрії» використовують контактний номер компанії «Смарт Студент», яка належить Кіперману. Звʼязок першої фірми з Кіперманом простежується через її співвласника Артема Солоніка. Раніше він був директором компанії «Оріон Сервіс», якою в той час володів друг Коломойського.

Крім того, за даними журналістів, члени структури Семенченка в 2020 році охороняли офіс «Центренерго» в селищі Козин під Києвом. У той час держкомпанію очолювало лояльне до Коломойського керівництво, а повʼязані з ним фірми отримували найбільшу вигоду від співпраці з «Центренерго».

Охорону «Центренерго» підтвердив колишній член «Донкорпу». Саме бійці Семенченка не пускали керівника Фонду держмайна Дмитра Сенниченка на територію бази, блокуючи зміну менеджменту «Центренерго». Тоді довелося залучати силовиків.

Також журналісти стверджують, що «Донкорп» в кінці 2019 року активно брав участь у мітингах проти керівництва Нацбанку і його глави Якова Смолія. Сам Смолій назвав замовником акцій Коломойського, а після своєї відставки заявив про систематичний тиск політичного характеру. Колишній «донкорпівець» розповів, що вони влаштовували мітинги під будинками Смолія та його заступниці Катерини Рожкової.

  • 24 березня СБУ повідомила, що Семенченко і «агент НАБУ» Євген Шевченко створили незаконне збройне формування — «приватну військову компанію» (ст. 260 КК). За версією слідства, Семенченко і Шевченко також є організаторами схеми з незаконного ввезення в Україну з Росії запчастин військового призначення, які згодом продавали оборонним підприємствам за завищеними цінами.
  • Сам Шевченко заявив, що не має відношення до охоронної компанії, яку створив Семенченко. Він розповів, що планував створити ПВК для роботи в Сирії та Афганістані, яка повинна була охороняти обʼєкти і супроводжувати конвої за контрактами Держдепу США.
  • У цій справі підозри вручили шістьом фігурантам. Двом з них також повідомили про підозру за статтею про контрабанду через кордон. Серед підозрюваних є і Шевченко. 26 березня трьох підозрюваних відправили під домашній арешт.