Справа «ПВК Семенченка»: трьох підозрюваних відправили під домашній арешт

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Суд відправив під домашній арешт трьох підозрюваних у справі про створення незаконної приватної військової компанії колишнім нардепом Семеном Семенченком.

Про це у своєму Facebook повідомив «агент НАБУ» Євген Шевченко, якого СБУ вважає одним із організаторів.

Запобіжні заходи обирали добровольцям батальйону «Донбас» Ігорю Орленку, Олександру Новікову та Сергію Акимовичу. Суддя не задовольнила клопотання прокурорів і відправила їх усіх під цілодобовий домашній арешт.

Засідання суду з обрання запобіжного заходу Шевченку відбудеться 26 березня о 14:00.

  • Напередодні Служба безпеки України повідомила, що Семенченко й «агент НАБУ» Євген Шевченко створили незаконне збройне формування — «приватну військову компанію» (стаття 260 Кримінального кодексу).
  • За версією слідства, Семенченко та Шевченко також є можливими організаторами й учасниками схеми з незаконного (поза митним контролем) ввезення до України з Росії запчастин військового призначення, які згодом продавали державним оборонним підприємствам за завищеними цінами.
  • 24 березня у цій справі шести особам повідомили про підозру за статтею «створення, участь і керівництво незаконними збройними формуваннями». 25 березня двом з них також повідомили про підозру за статтею «незаконне переміщення товарів через кордон». Серед підозрюваних є і Шевченко. Їм загрожує від 3 до 10 років вʼязниці.
  • Сам Шевченко заявив, що не має стосунку до охоронної компанії, яку створив Семен Семенченко. Він розповів, що мав плани зі створення ПВК для роботи в Сирії та Афганістані, яка мала охороняти об’єкти та супроводжувати конвої за контрактами Держдепу США.